Postižení chtějí protestovat proti změnám v dostupnosti zdravotní péče

Praha – Zdravotně postižení budou protestovat proti limitům dostupnosti zdravotní péče. Ministra zdravotnictví Leoše Hegera tak chtějí znovu upozornit na úskalí, která pro ně chystaná změna znamená. V krajním případě prý změny mohou způsobit, že handicapovaní na potřebnou péči vůbec nedosáhnou. Heger takový scénář nepřipouští. Postižení, odboráři nebo zástupci svazu pacientů se sejdou symbolicky pět minut po dvanácté před Ministerstvem zdravotnictví.

Plány ministra zdravotnictví znovu trnem v oku odborům a zdravotně postiženým. Nařízení, které stanoví nové limity dostupnosti péče, považují za příliš velké riziko. „Chceme upozornit pana ministra na to, že jednotlivé prováděcí normy jsou pro nás nepřijatelné a že žádáme, aby nebyly takto koncipovány,“ uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Podle chystaného návrhu by se pacienti měli dostat k lékaři, zubaři nebo třeba do lékárny do 45 minut. Specializovaná péče v nemocnicích by neměla být vzdálena víc než tři hodiny. „Tyto vzdálenosti jsou časová dostupnost zcela nepřijatelná, protože jim zabrání využít péči, kterou potřebují víc než jiní občané,“ upozornil Krása.

Předloha upravuje taky čekací doby na operace. Postižení chystané úpravy označují za protiústavní. Podle ministra Hegera jde ale naopak o snahu garantovat dostupnost péče všem. A dodává, že kritizovaný plán není definitivní „Připomínky leží na ministerstvu. Tam prostor pro jednání je,“ podotkl Heger. Zelenou pro chystané novinky bude až souhlas vlády.

Postižení budou protestovat před ministerstvem zdravotnictví (zdroj: ČT24)