Grémium ODS žádá Bémův odchod ze sněmovny, radní ho odvolali z komise

Praha - Grémium ODS dnes podpořilo stanovisko stranického předsedy a premiéra Petra Nečase k aféře kolem exprimátora Pavla Béma včetně výzvy, aby Bém složil poslanecký mandát. Novinářům to řekl mluvčí občanských demokratů Tomáš Bartovský. Bém už v pondělí požádal kvůli kauze s odposlechy jeho telefonátů s lobbistou Romanem Janouškem o pozastavení členství v ODS. Pražští radní dnes Béma odvolali z protidrogové komise a vyzvali jej k rezignaci z dalších funkcí, které dosud na magistrátu zastává.

Pokud by Bém o pozastavení členství nepožádal, Nečas mu v pondělním prohlášení pohrozil, že by podpořil kroky vedoucí k jeho vyloučení. Předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS) dnes novinářům řekla, že Bém není členem poslaneckého klubu občanských demokratů. Vyplývá to podle ní právě z toho, že pozastavil členství ve straně. Její stanovisko podpořil i šéf sněmovní frakce Zbyněk Stanjura. O složení samotného poslaneckého mandátu chce Stanjura s Bémem hovořit. Podle Němcové by někdejší pražský primátor odchodem ze sněmovny „udělal dobře“.

Bém, který je nyní v zahraničí, ale prý zatím ze sněmovny odcházet nehodlá. V dopisu spolustraníkům v pondělí napsal, že už dávno rozhodl o svém odchodu do „politického důchodu“. „Ale mohu tak učinit až v čase, kdy kauza pořízení, úniku, prodeje a následného zveřejnění odposlechů bude uzavřena. A také vyšetřena, a to i na můj účet,“ uvedl exprimátor.

Grémium ODS nechce Béma ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Bém by se podle radních měl vzdát také funkce člena správní rady Nadačního fondu Cesta ke vzdělání a Bezpečná Praha. Bém, který je psychiatr, se v minulosti v drogové problematice výrazně angažoval. Byl mimo jiné šéfem pražského K-centra zaměřeného na pomoc toxikomanům. Působil v meziresortní protidrogové komisi vlády a také jako poradce ministra vnitra pro drogovou problematiku.