Policie provádí zátah proti extremistům a obchodníkům s lidmi

Praha - Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ráno zahájili v Aši, Chebu a Chomutově zátah proti pravicovým extremistům. Jeho součástí byl také postup proti osobám, které stály za nedávným útokem na ašskou ubytovnu, v níž žijí mj. Romové. Současně dnes ÚOOZ nezávisle na této akci zahájil i další rozsáhlý zásah, který souvisí s podezřením na obchodování s lidmi.

Podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hanáka šlo ve šech případech o vyvrcholení několikaměsíční práce kriminalistů. Zda a koho policisté zadrželi či obvinili, zveřejní útvar za několik dnů. „Realizace začaly dnes ráno, jsou poměrně rozsáhlé. Předpokládáme, že nějaké bližší informace včetně zadržených či obviněných osob budeme schopni uvolnit nejdříve v průběhu příštího týdne,“ uvedl. Několik zatčených pravicových radikálů skončilo v policejní cele, během 48 hodin se rozhodne o jejich vazbě.

Součástí zátahu byl i žhářský případ z Aše

Podle zjištění ČT byl součástí zásahu také postup proti osobám, které mají spojitost s únorovým útokem na ašskou ubytovnu. Do ní vhodili v noci na 26. února dva muži několik zápalných lahví, a protože v objektu bydlí i Romové, začala vyšetřovat policie případ jako podezření z obecného ohrožení s rasovým podtextem. Po útoku ohořela část fasády i rámy oken v bytu, kde spali nájemníci, dovnitř se ale lahve nedostaly.

Na stopu možných žhářů přišla policie při přípravě zásahu proti místní ultrapravicové scéně. „Naši detektivové narazili i na konkrétní informace týkající se žhářského útoku v Aši,“ řekl Hanták.

Podle advokátky společnosti In Iustitia Kláry Kalibové ovšem dnešní razie nebyla zaměřená na centrální lídry české ultrapravice, ale především na ty lokální a také na lokální buňky. Zatýkání příznivců krajní pravice má pokračovat i v dalších dnech. Policie plánuje i několik domovních prohlídek.

Detektivové ÚOOZ zahájili razie proti neonacistům před 3 roky. Poprvé v roce 2009 zadrželi po celé republice během operací Power I. a Power II. desítky pravicových radikálů. 18 z nich letos policie obvinila z podpory a propagace neonacismu. „Nevypadá to, že by padly nějaké vysoké tresty,a tak samozřejmě ta aktivita krajní pravice opět narůstá,“ konstatovala Kalibová.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)