Policisté mají dopravit Smetanu do vězení, ten si chce hrát na kočku s myší

Olomouc - Olomoucký okresní soud dnes požádal policii, aby eskortovala Romana Smetanu do výkonu trestu. Má si odsedět 100 dní za kreslení po předvolebních reklamách. Nastoupit měl v pondělí, to ale odmítl. Muže, který v Olomouci v roce 2010 k předvolebním sloganům psal dodatky a politikům přikresloval tykadla, poslal soud do vězení kvůli tomu, že odmítl odpracovat uložené obecně prospěšné práce i odpykat si domácí vězení. Smetana má prý v úmyslu se zadržení vyhýbat.

Podle olomoucké policejní mluvčí Marie Štrbákové vyčkají policisté na žádost soudu. Kdy ji začnou plnit, nechtěla z taktických důvodů upřesnit. Jednoduché to ale mít nebudou. Smetana svůj postoj hodlá zřejmě vést až do konce. „Budu se vyhýbat zadržení,“ vzkázal. Již dříve uvedl, že je podle něj nesmyslné, aby vůbec nějaký trest dostal. Tvrdí, že volební inzerce je pouze komunikací politiků s voliči. A on s nimi prý také jako volič touto cestou komunikoval.

V práci už ho policisté vyzvednout nemohou, v pondělí po odpracování směny podal na vlastní žádost výpověď a mluvčí Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Magdalena Kopřivová potvrdila, že ode dneška není zaměstnancem podniku. Třicetiletý Smetana prý nechtěl svého zaměstnavatele vystavovat nepříjemné situaci.

Za to, že odmítl nastoupit do věznice, mu nyní hrozí další trest. Pokud odsouzený bez závažného důvodu do vězení nenastoupí, hrozí mu další stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Podle svých slov na protest proti politickým elitám pokreslil Smetana nejméně 30 reklam na autobusech, které si před volbami v roce 2010 pronajaly strany. Připisoval na ně slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje, korupčníky a prostitutky. Mezi stranami si řidič, jehož udal kolega, nevybíral. Nejvíc pokreslených polepů však patřilo ODS, která se jako jediná u soudu domáhala, aby jí řidič zaplatil škodu 15 tisíc korun.

Roman Smetana
Zdroj: ČT24

Soud Smetanovi uložil, aby škodu zaplatil, což udělal. Vedle toho si však měl podle původního rozsudku odpracovat 100 hodin obecně prospěšných prací, to ale odmítl. Smetanu potrestala soudkyně Markéta Langerová, jejíž manžel Ivan Langer byl v tehdejších volbách lídrem ODS v Olomouci. Langerová opakovaně odmítla možnost, že by byla podjatá.