ČSSD chce průhledné financování politických stran

Praha - Sociální demokracie dnes zahájila v pražském hotelu Olšanka kampaň za transparentní financování politických stran a volebních kampaní. Kromě limitů pro volební kampaně i dary stranám je třeba zavést i povinnost stran vkládat část finančních zdrojů do veřejných nadací, řekl na tiskové konferenci před veřejnou panelovou diskusí místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

Sociální demokraté by chtěli zavést speciální účty pro vedení volební kampaně. Strany by měly mít povinnost jejich vyúčtování předkládat příslušnému výboru Poslanecké sněmovny a zveřejnit ho na internetu.

O potřebnosti zavedení výdajových limitů panuje mezi parlamentními stranami víceméně shoda. Například premiér Petr Nečas (ODS) má za to, že stropy na volební kampaně, tedy limity na finanční částku, kterou mohou strany utratit v předvolebním boji, by měly být uplatněny už u letošních podzimních krajských voleb. Na konkrétní podobě zastropování se ale zatím koaliční strany nedohodly.

Dienstbier považuje za jediný spravedlivý způsob financování politických stran z veřejných rozpočtů podle úspěšnosti ve volbách, což by mělo omezit prorůstání politických a ekonomických kruhů. Každý občan by také měl mít stejnou možnost politické straně finančně přispět. To by mělo zajistit zavedení stropu finančního příspěvku. Dary od právnických osob by místopředseda zakázal.

Ke kultivaci veřejného politického prostoru by podle Dienstbiera přispěla i povinnost strany vložit určité procento svých finančních zdrojů do veřejné nadace.

TK ČSSD k financování politických stran (zdroj: ČT24)
Vydáno pod