Řidiči už začali přezouvat, o víkendu ale může sněžit

Praha - Řidiči kvůli mimořádně teplému počasí už začali měnit zimní pneumatiky za letní. A to i přesto, že až do 31. března by měli podle zákona jezdit na zimních. Navíc meteorologové hlásí na víkend přeháňky, od středních poloh i sněhové. To ale řidiče neodradilo a například pneuservisy na Vysočině už praskají ve švech.

Téměř letní počasí s teplotami kolem dvacítky vydrží jen do zítřka, pak se výrazně ochladí a nebe se zatáhne. O víkendu může dokonce nasněžit, rtuť klesne na šest stupňů Celsia.

Pokud by řidič na letních gumách naboural, policisti i pojišťovny k tomu budou přihlížet. „Žádná polehčující okolnost neexistuje, pokud řidič poruší zákonný předpis,“ uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. Letní pneumatiky při nízkých teplotách nebo na namrzlé silnici nefungují. Hlavní nápor zájemců o přezutí ale čekají pneuservisy až v dubnu.

Podle silničního zákona musí mít auto zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud je na silnicích souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na silnici během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy. Hloubka dezénu musí být u aut do 3,5 tuny nejméně 4 mm, u těžších vozidel pak nejméně 6 mm.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)