Češi se zřejmě dočkají obecného referenda

Praha – Češi budou moct sami rozhodovat o zásadních otázkách vnitřní a zahraniční politiky státu. Vláda totiž dnes schválila vlastní návrh zákona o obecném referendu. To by mohlo být vyhlášeno, pokud o něj požádá formou petice 250 000 občanů. Vyhlásit jej bude moct také vláda. V budoucnu by tak mohli občané hlasovat například o přijetí eura či o tom, zda bude mít Brusel možnost kontrolovat český státní rozpočet. Návrh nyní míří do sněmovny, k jeho schválení v parlamentu je nutná ústavní většina. Koalice tedy potřebuje hlasy opozice, která ale předlohu kritizuje.

Možnost podat návrh pro referendum bude mít každý Čech nad 18 let. Petici bude muset podepsat 250 000 lidí. Referendum bude moct vyhlásit i vláda. „Zákon je předložen přesně podle podmínek daných programovým prohlášením vlády,“ upřesnila vicepremiérka VV Karolína Peake, z jejíž dílny návrh zákona o referendu pochází. Referendum by mělo zasahovat především do působnosti moci výkonné a týkat se věcí, které přesahují funkční horizont jedné vlády.

S návrhem také vznikl seznam otázek, které by se v referendu vyskytovat neměly. „Nebude se moci konat celostátní referendum o otázkách, které se dotýkají demokratických základů České republiky, otázek daní, státního rozpočtu a otázek bezpečnosti státu,“ dodal místopředseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna. Referendum lze tak uspořádat pouze o otázce celostátního a národního významu.

Aby referendum bylo platné, muselo by se ho zúčastnit 50 procent oprávněných voličů. Kladně musí odpovědět nadpoloviční většina z nich, aby rozhodnutí bylo závazné.

Poprvé a naposledy dostali Češi šanci hlasovat v referendu o vstupu do Evropské unie. Před devíti lety schválilo členství Česka v unii sedmdesát sedm procent lidí.

Podle Dienstbiera jde o výsměch, podle Pospíšila o pojistku

K vypsání referenda bude podle návrhu vlády potřeba rovněž souhlasu obou komor českého parlamentu. Opoziční ČSSD s tím nesouhlasí. „Návrh není zákonem o obecném referendu, ale zákonem o vládním referendu. Považuju to spíše za snahu zmařit konání referend,“ řekl předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Pokud by parlament konání referenda musel schválit, mohlo by se podle něho stát, že koaliční většina by je zamítla.

„Návrh zákona je paskvil a není to zákon o skutečném obecném referendu. Parlament, zejména vládní většina v poslanecké sněmovně, milostivě posoudí, jestli tomu čtvrtmilionu lidí vyhoví a nebo jestli je pošle do háje. A to není žádné referendum,“ rozvedl názor ČSSD její stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) mu ovšem oponoval: „Když občané vyjádří názor v referendu, bude třeba ho promítnout do zákona. Byla by fraška, kdyby ho parlament odmítnul respektovat. Tady je předem daná pojistka, že parlament vyjádří svou většinou vůli respektovat názor vyjádřený v referendu. Je to jeho politická odpovědnost.“

Slovní přestřelka v Událostech, komentářích:

Jiří Pospíšil (ODS): „ODS není příznivcem čisté přímé demokracie, preferujeme spíše parlamentní demokracie. Toto je ústupek ODS. Přistoupili jsme na variantu, která nepoškozuje parlamentní systém jako takový.“

Jiří Dienstbier (ČSSD): „ODS nechce referendum, takže připustila ve vládě jenom takový návrh zákona, který ve skutečnosti zabrání tomu, aby se referenda konala.“

Opozice se bude snažit návrh pozměnit

Sociálním demokratům se nelíbí také nutný podíl voličské účasti pro to, aby byly výsledky referenda uznány za platné a závazné. ČSSD podle šéfa poslaneckého klubu vládní předlohu v úvodním projednávání ve sněmovně podpoří. V takzvaném druhém čtení ale bude podávat pozměňovací návrhy.

Michal Pink, politolog:

„Politici se pomocí tohoto nástroje budou snažit celou řadu rozhodnutí, které mají ze svého mandátu rozhodnout a stát si za ním, předávat bokem na voliče. Budou se tvářit, že tento problém neprošel v referendu, a proto se jím více zabývat nebudou a nebudou z toho nést politickou odpovědnost tak, jak by měli.“

Vládní materiál zmiňuje také výdaje na realizaci případného referenda a připomíná, že když v roce 2003 občané ČR hlasovali o připojení k EU, přišlo to stát celkem na 401,6 milionu korun.

Otázka referenda je v ČR dlouhodobě předmětem ostrého politického boje. Nynější vládní koalice nedávno smetla v Poslanecké sněmovně ze stolu opoziční návrh na zákon o referendu, který předpokládal vypsání referenda na základě petiční akce 200 000 občanů nebo potom, co by jej podpořilo 80 poslanců nebo 33 senátorů.