Tykadla politikům a petice - podpora Romanu Smetanovi

Praha/Olomouc – Na podporu Romana Smetany, kterého soud odsoudil za pokreslení předvolebních plakátů, už se na internetu rozjela petice, zatím ji podepsalo přes 4 tisíce lidí. Na stránce nazvané Přátelé Romana Smetany umístili její autoři také obrázky vybraných politiků s tykadly, která Smetana přimalovával na plakáty. K vidění je tak třeba prezident Václav Klaus při proslulé chvilce s chilským perem s tykadly z protokolárních per.

Autoři stránek uvádí, že vznikly spontánně a za přátele Romana Smetany se označují proto, že pro ně představuje „vzor občanské suverenity a odporu proti lži.“ Volné sdružení lidí prý spontánně reaguje na snahu „kriminalizovat jednání, které odpovídalo na nestoudnosti prezentované ve volební kampani“, chce mu dát najevo, že ve svém postoji není sám.

Text petice hovoří zas o absurdnosti trestu, který si Roman Smetana od soudu vyslechl. Jakékoli omezení svobody v tomto případě považují autoři za přehnané. Soudní rozhodnutí označují za nespravedlivé a nepovažují ho za nestranné, rozhodovat prý neměla manželka tehdejšího volebního lídra v Olomouckém kraji Ivana Langera Markéta, kterou text petice považuje za „z principu podjatou.“ „Jsem přesvědčen, že pan Smetana do vězení nepatří a že je to špatný signál pro veřejnost. Kdyby ODS tušila, k čemu to vede, k náhradě škody by se nepřihlásila,“ uvedl olomoucký primátor Martin Novotný (ODS).

Stránky tykadlovana.cz pak vyjadřují sympatii Smetanovu jednání, když nabízejí návštěvníkům možnost vybrat si z fotogalerie některého ze známých politiků a „otykadlovat“ si ho. Jak stránky uvádějí „bez hrozby postihu, bez hrozby pobytu ve vězení či placení pokut, zcela svobodně pomalovat nebo otykadlovat (opatřit tykadly)…“

Stížnosti na uvěznění Romana Smetany se dostaly i na stůl ministra spravedlnosti, odpoledne jich bylo dvacet. O celou záležitost se zajímá i Český helsinský výbor, ten o případném stanovisku k dění v Olomouci rozhodne příští týden.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Soud Smetanu odsoudil za to, že ke sloganům psal dodatky a politikům přikresloval tykadla. Do vězení musí, protože odmítl vykonat původně uložené veřejně prospěšné práce i odpykat si domácí vězení. Kvůli tomu, že do věznice nenastoupil, mu hrozí i trest za maření úředního rozhodnutí. Třicetiletý Smetana podle svých slov na protest proti politickým elitám pokreslil nejméně 30 reklam na autobusech, které si před volbami v roce 2010 pronajaly strany. Připisoval na ně slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje, korupčníky a prostitutky. Mezi stranami si řidič, jehož udal kolega, nevybíral.

Vydáno pod