Míří EU z krize správným směrem? Češi si to už tolik nemyslí

Praha - Klesá počet Čechů, kteří věří, že Evropská unie míří správným směrem z ekonomické krize, uvedl nejnovější průzkum názorů v zemích sedmadvacítky Eurobarometr. Zatímco předloni byla o správnosti směřování EU přesvědčena mírná většina (53 procent) českých občanů, loni to byla polovina a v současnosti je to 44 procent. V celé unii je o dobrém řešení krize nyní přesvědčeno v průměru 38 procent Evropanů.

V tuzemsku se podle průzkumu kopíruje trend patrný v celé sedmadvacítce, kde klesá důvěra v to, že EU se vydala dobrým směrem z krize, zmiňují dnes zveřejněné výsledky Eurobarometru. „Jak mezi českou populací, tak mezi Evropany totiž obecně postupně klesá přesvědčení o správnosti směřování EU,“ konstatuje průzkum.

Přesto i dál platí, že obyvatelstvo většiny evropských zemí věří, že unie míří správným směrem z krize. Roste však počet zemí, v nichž obyvatelstvo má opačný názor - oproti předloňsku, kdy to bylo jen Řecko, je to též Španělsko, Itálie, Portugalsko, a Británie.

Nejnověji se 25 států zavázalo k přijetí takzvaného fiskálního paktu, který má zajistit rozpočtovou odpovědnost zemí. Pakt zatím odmítá Česko, nepřijala ho ani Británie. Unie také schválila miliardové záchranné balíky pro Řecko, které balancuje na hranici státního krachu.

Pro vývoj Evropy považují Češi za nejdůležitější řešení nezaměstnanosti pomocí modernizace trhů práce. Tento názor zastává 88 procent dotazovaných. Druhou nejdůležitější záležitostí je pomoc chudým a sociálně vyloučeným, uvádí 76 procent Čechů. Následuje podpora podnikání a rozvoj zeleného hospodářství.

Eurobarometr je série průzkumů veřejného mínění, které zadává sekce analýz veřejného mínění Evropské komise. V rámci průzkumů jsou pravidelně vydávány zprávy o veřejném mínění v různých oblastech týkajících se Evropské unie.

Studio ČT24: Češi nevěří směřování unie (zdroj: ČT24)