Soud v Česku bude poprvé řešit případ podpory terorismu

Praha - Český soud se bude poprvé zabývat údajnou podporou terorismu. Státní zastupitelství podalo obžalobu na čtyři cizince ze zemí bývalého Sovětského svazu, kteří jsou z podpory teroristů podezřelí. Tři Dagestánce a jednoho Moldavana policie zadržela minulý rok, v Česku údajně vyráběli falešné doklady pro teroristy v Dagestánu. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným až desetileté tresty odnětí svobody.

Čtveřice je podle Bláhy obžalována z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny. Skupina čin prý spáchala s úmyslem umožnit nebo usnadnit teroristický útok. Státní zastupitelství podalo obžalobu také na dva Bulhary a jednoho Dagestánce, kteří se údajně na padělání listin podíleli jako organizovaná skupina působící ve více státech, tudíž jim hrozí stejný trest.

Cizinci jsou podezřelí, že pracovali pro radikální islamistickou organizaci Džamaat Šariat. Ze sedmi lidí, kteří podle policie v padělatelské dílně pracovali, prý čtyři věděli, že doklady nebo výnosy z nich skončí v rukou teroristů. Padělky dokladů byly podle šéfa Útvaru odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty velice zdařilé a muži byli schopni vytvořit kompletní identitu člověka. K tomu používali padělky razítek různých úřadů. Při běžné kontrole na policii by se podle něho jen těžko přišlo na to, že jde o falzum.

Skupina prý fungovala tak, že tři muži působili pouze jako padělatelé dokladů, kteří zajišťovali lidem novou totožnost - zejména bulharské občanství. Tito lidé ale nevěděli, pro koho jsou doklady určeny. Zbylí se starali o objednávky padělků, ale také o vyvádění získaných peněz na Kavkaz. Falešné doklady a získané finanční prostředky byly určeny pro takzvané nové bojovníky, uvedl loni šéf ÚOOZ.

Dagestánská teroristická skupina Džamaat Šariat má na svědomí řadu krvavých útoků na činitele místní administrativy a příslušníky vojsk. Nejkrvavější akcí, kterou provedli příslušníci Dagestánské fronty, byl podle médií útok na kolonu, ve které byli členové vojenského orchestru kaspické námořní pěchoty, v květnu 2002. Džamaat Šariat měla také podíl na útoku sebevražedných atentátnic v moskevském metru v březnu roku 2010, který si vyžádal na 40 obětí.