Policista zastřelil schizofrenika, který ohrožoval otce

Otrokovice – Při čtvrtečním zásahu v Otrokovicích zastřelil policista duševně nemocného člověka, případ už šetří Generální inspekce bezpečnostních sborů. Dvaačtyřicetiletý muž, zřejmě schizofrenik, ohrožoval svého otce. Policisté vyjížděli do tohoto bytu už dříve, tentokrát je přivolali sousedé, kteří slyšeli hluk a obávali se, že se „něco stane“. Policistům se pak podařilo z bytu dostat otce nemocného muže.

Sám útočník se zavřel v jednom z pokojů, kam se zasahujícím mužům zákona podařilo dostat. Vzápětí došlo k tragické události, kdy jeden z policistů muže smrtelně zranil. „Psychicky nemocný muž ho ohrožoval sekyrou,“ popsala krajská policejní mluvčí Jana Bartíková.   

Případem se zabývá generální inspekce, vedení zlínského krajského ředitelství policie na místo povolalo také členy posttraumatického intervenčního týmu, kteří se několik hodin starali o příbuzné zemřelého. „Bez psychologické pomoci nezůstal ani policista,“ uzavřela mluvčí.

„Převzali jsme jej z toho důvodu, že bylo použito donucovacího prostředku - střelné zbraně - a že došlo k úmrtí,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Pokud vyšetřování prokáže, že policista nepochybil, bude věc odložena. V opačném případě by mu hrozilo trestní stíhání.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)