Peake krotí emoce, recept na pnutí ve VV a koalici vidí v dialogu

Praha - Vicepremiérka Karolína Peake (VV) dnes ve svém prohlášení vyzvala ke zklidnění emocí a dialogu s koaličními partnery. Důvodem pnutí uvnitř Věcí veřejných a koalice je údajná příprava puče uvnitř nejmenší vládní strany, o níž měla před rokem jednat bývalá poslankyně nejmenší koaliční strany Kristýna Kočí s koaličními partnery. Místopředseda VV Tomáš Jarolím má v úmyslu vyzvat dopisem členy grémia k odchodu všech ministrů strany z vlády. Chce tak pro opuštění vlády získat krajské lídry, kteří mají hlasovací právo v grémiu.

„Domnívám se, že nyní je třeba zklidnit emoce a vše si s našimi partnery ve vládě v klidu vyříkat. Řešením nejsou ultimáta,“ napsala Peake v prohlášení. Místopředsedkyně VV a vicepremiérka Peake v něm vyzývá ke klidu, zveřejnění nahrávky podle ní opět rozbouřilo koaliční vody. Peake v dopise také odsoudila zveřejňování tajně pořízených nahrávek z jednání členů koaličních stran. „Z politiky se kvůli tomu vytrácí věcný přístup,“ uvedla.

Peake podle Jarolíma reprezentuje „smířlivější“ křídlo nejmenší vládní strany. O puči hovoří Kočí na nahrávce, kterou předala soudu jako důkaz v procesu s bývalým šéfem poslaneckého klubu VV Vítem Bártou, který se měl údajně dopustit uplácení. Zveřejnění nahrávky je podle Jarolíma „poslední kapkou“ koaliční spolupráce s ODS a TOP 09. Místopředseda VV má prý ohlasy z regionálních organizací strany, které ho v záměru opustit vládu podporují. „V tuto chvíli připravuji dopis pro všechny členy a představitele VV, kteří sedí v grémiu,“ řekl dnes Jarolím. V dopise bude podle něj výzva regionálním lídrům, aby jednoznačně vyzvali všechny ministry VV k rezignaci.

Pokud Jarolímovu žádost straničtí kolegové nevyslyší, odejde prý sám z vedení strany. Vít Bárta si ale stranickou špičku bez Jarolíma neumí představit. „Pokud se VV nemají stát stranou pražské kavárny, nemůžou přijít o Tomáše Jarolíma,“ prohlásil.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím
Zdroj: ČT24

Místopředseda VV ve čtvrtečním vysílání České televize uvedl, že v úterý navrhne grémiu strany odchod z vlády. Pokud jeho návrh neprojde, je podle svých slov připraven opustit funkci místopředsedy strany. Dnes dodal, že by se po odchodu z funkce věnoval práci ve svém domovském Ústeckém kraji, kde chce za VV kandidovat na senátora.

Pro debatu v koalici se vyslovila také místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová. „Protože prásknout do stolu je to poslední, co můžeme udělat,“ prohlásila. Neznamená to prý ale, že VV musejí zůstat za každou cenu ve vládě. Poslanec VV Petr Skokan informace z nahrávky dnes označil za „velmi vážné“. Na úterním zasedání grémia chce vyslechnout vysvětlení ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského, který se na nahrávce baví s Kočí. O připravovaném puči tak údajně věděl.