Hasiči navrhují zpoplatnit některé zásahy, chtějí také peníze od pojišťoven

Praha – Hasiči kvůli rozpočtovým škrtům navrhují zpoplatnit některé své výjezdy a zásahy. Účtovat by si mohli např. likvidační práce při haváriích budov a únicích nebezpečných látek do vody, demolice staticky narušených domů, vyprošťování lidí z výtahů, otloukání rampouchů nebo odchyty rojů včel. Uvedla to mluvčí  hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Ministr vnitra Jan Kubice v tiskovém prohlášení uvedl, že je připraven podpořit případné legislativní změny, které by posílily rozpočet hasičů.

Podle Generálního ředitele Drahoslava Ryby hospodařili hasiči v roce 2010 s rozpočtem 8,5 miliardy korun, o rok později se ale snížil na 6,9 miliardy, přičemž letos mají hasiči k dispozici zhruba stejnou částku. Podle výhledů na roky 2013 a 2014 by se ovšem rozpočet měl znovu snížit o dalších 1,5 miliardy. Podle mluvčí je ale rozpočet už teď na samé hranici udržitelnosti. 

Ryba proto předložil na jednání s ministrem vnitra Janem Kubicem možné varianty řešení další situace hasičů. Příjmy lze podle generálního ředitele navýšit zpoplatněním služeb a také zapojením pojišťoven do financování sboru. Navrhuje, aby se mezi hasiče rozdělila zhruba čtyři procenta ze zákonného pojištění motorových vozidel, což by mohlo jejich rozpočet posílit až o miliardu. Musí to však umožnit novela zákona o pojišťovnictví, jejíž návrh už vláda dvakrát odmítla. 

„Je jasné, že rozpočtové restrikce bez dopadu na kvalitu služeb mají jasnou hranici. Proto jsem připraven podpořit i legislativní změny, které povedou k razantnějšímu posílení příjmové části rozpočtu HZS,“ uvedl Kubice. Aby byl hasičský sbor financován z více zdrojů, například pojišťovnami, prosazuje již delší dobu také opoziční ČSSD.  

Hasiči si chtějí zároveň účtovat své náklady za některé výjezdy a zásahy. Mezi zpoplatněné služby navrhují zařadit také otevírání a vnikání do prostor, dovoz vody, přistavení výškové techniky, zapůjčení nouzového zdroje proudu, shrnování sněhu ze střech, úklid vozovky po nehodách či odchyt zvěře s využitím výškové techniky. „Zpoplatnit nelze záchranné práce při mimořádných událostech, hašení požárů nebo podíl na varování, evakuaci a nouzovém přežití obyvatelstva,“ sdělila Zaoralová. Dalším zdrojem příjmů by podle ní mohly být evropské fondy, projekty se budou týkat především pořízení moderní techniky. 

Vydáno pod