Policie stíhá ústeckého soudce Příhodu kvůli pozměněnému rozsudku

Ústí nad Labem – Soudce krajského soudu René Příhoda prý zapsal do rozsudku jiný verdikt, než vyřkl v soudní síni, stíhá ho kvůli tomu policie. Předseda ústeckého soudu také požádal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), aby postavil stíhaného soudce mimo službu. Kvůli manipulaci s protokoly bylo proti Příhodovi vedeno i kárné řízení, Nejvyšší správní soud ho potrestal ročním snížením platu o 30 procent. Příhoda ale dosáhl obnovy řízení, naposledy se soudci jeho případem zabývali v říjnu loňského roku, kdy odložili jednání na neurčito.

V obnoveném řízení Příhoda zpochybnil důvěryhodnost klíčové svědkyně, bývalé správkyně konkurzní podstaty Marie Huspekové. Ta tvrdila, že Příhoda při rozhodování o jedné vylučovací žalobě písemně vypracoval přímo opačné rozhodnutí, než jaké vyhlásil při veřejném jednání. Pro Huspekovou bylo písemné rozhodnutí nepříznivé, přestože při ústním jednání podle svých slov uspěla. Příhoda tvrdí, že proti němu svědci pletichařili a že Huspeková lže.   

Příhoda manipulaci s protokoly od počátku popíral. Kárný senát Nejvyššího správního soudu v původním řízení prověřoval více podezřelých případů, o kterých Příhoda rozhodoval. Senát tehdy provedl zevrubné dokazování, vyslechl řadu svědků a nakonec trest uložil jen za jednu údajnou manipulaci právě v případě, na který upozornila Huspeková. Dalších pět podezření se neprokázalo. Příhoda od té doby soudí na trestním úseku, kde se všechna jednání nahrávají.