ČSSD chce za opakované trestné činy 25 let nebo doživotí

Praha - Sociální demokracie má podle předsedy klubu svých poslanců Jeronýma Tejce připravenou novelu trestního zákona, podle níž by bylo za třikrát opakovaný zvlášť závažný trestný čin 25 let vězení nebo doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Chce na něm nalézt širší politickou shodu. Pokud ale bude vláda dál snižovat počty policistů a změkčovat zákony, předloží ho sociálnědemokratičtí zákonodárci sami, uvedl dnes šéf strany Bohuslav Sobotka.

Trestnými činy, jichž by se novela, které se říká „třikrát a dost“, týkala, by mohly podle Tejce být vražda, únos, znásilnění, zneužívání dětí, loupež nebo obchod s drogami. Její rozsah by ale podle něj ještě měl být předmětem diskuse.

Debatovat o této novele chtějí sociální demokraté nejen s parlamentními politickými stranami, ale i s veřejností v rámci diskusních arén. Opoziční ČSSD je chce pořádat ve městech po celé republice.

Tejc řekl, že je pro alternativní tresty u méně závažných trestných činů. Za nutnou ale považuje určitou hranici pro nenapravitelné zločince po vzoru Velké Británie a Slovenska. Podotkl, že na Slovensku po zavedení tohoto principu klesl například počet vražd o 30 až 40 procent.

Současnou českou vládu kritizoval za to, že snižuje počty policistů a zjednodušuje podmínečné propouštění odsouzených. V důsledku toho podle Tejce trestná činnost stoupá. Obává se, že kriminalita může růst až o desítky procent.