Válka na akademické půdě: Orientální ústav žaluje AV ČR

Praha - Trestním oznámením a několika chystanými žalobami skončil spor Orientálního ústavu s vedením Akademie věd ČR. V hodnocení vědecké práce, které si nechala akdemie zpracovat, totiž skončil mezi všemi ústavy jako poslední a následovalo proto snížení dotací. Podle vedení Orientálního ústavu ale bylo hodnocení zmanipulované.

Tak vyhrocenou situaci Akademie věd ještě nezažila. Orientalisté se postavili proti jejímu vedení – nesouhlasí s tím, že je z 52 vědeckých institucí nejhorší. „Vidíme značný rozpor mezi hodnocením zahraničních odborníků a celkovými výsledky hodnocení. Ty rozpory dosud nebyly vedením akademie patřičně vysvětleny,“ podotýká zástupce ředitelky Orientálního ústavu Pavel Hons.

Po hodnocení ústav vyrazil do protiútoku a podal trestní oznámení na zpravodajku hodnotící komise Olgu Lomovou. Podle orientalistů nese právě ona velkou míru viny na tom, jak hodnocení dopadlo. Podle Lomové ale hodnocení objektivní bylo a orientalisté nejhorší výsledky jednoznačně mají. „Největší deficit při hodnocení orientálního ústavu byla absence výraznější účasti na mezinárodním dění,“ tvrdí.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Police Olgu Lomovou vyslechla, oznámením se ale dál zabývat nebude. Ústav ale chystá i další žaloby, například na předsedu Akademie věd Zdeňka Drahoše. „Ústav cítí poškození svého dobrého jména výroky předsedy akademie,“ potvrdil právní zástupce ústavu Miroslav Krutina. Drahoš ale považuje hodnocení komise za spravedlivé, proto ústav přišel o více než milionovou dotaci. „Je to naprosto absurdní, nemyslím si, že by měl ústav šanci uspět, to je úplně mimo realitu,“ okomentoval trestní oznámení ze strany orientalistů Drahoš.

Předseda Drahoš se už pokusil odvolat ředitelku ústavu Stanislavu Vavrouškovou, rada ústavu se ale postavila proti. Vavrouškové v květnu sice končí mandát, do konkursu se ale chce přihlásit znovu. „Nemohu to jen tak vzdát. Na orientalistice mi až příliš záleží,“ poznamenala. Orientální ústav patří v akademii mezi nejmenší, tvoří ho 16 vědců. Jeho největší předností je bohatě vybavená orientální knihovna.