Česká republika není v unii v izolaci

Praha – Podle německé kancléřky Angely Merkelové není Česká republika v Evropě v izolaci poté, co se země zatím odmítla připojit ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti zemí eurozóny. Před svou návštěvou Prahy to Merkelová uvedla v rozhovoru pro dnešní vydání Lidových novin (LN). Dále také uvedla, že její vláda nevyvíjí tlak na okolní země v otázce jaderné energetiky, neboť prý umí žít s tím, že jiné země mají vlastní energetickou politiku.

Česká republika, která se k fiskálnímu paktu nepřipojila společně s Velkou Británií, klade v EU důraz především na konkurenceschopnost. Za rozhodnutí zůstat mimo smlouvu čekala premiéra a předsedu ODS Nečase v Praze ostrá kritika nejen od opozice, ale také od vládního partnera TOP 09.   

„Česká republika stejně jako všechny ostatní země uskutečňuje řadu reforem. V žádném případě nemám dojem, že by vaše země chtěla stát stranou,“ řekla Merkelová, která do Prahy přijede 3. dubna. Jednat má především s českým premiérem Petrem Nečasem. Uvedla, že při rozhovorech o konkurenceschopnosti Evropy udělala zkušenost, že český premiér je konstruktivní partner.

Petr Nečas, Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy na summitu EU
Zdroj: ČTK/AP/Geert Vanden Wijngaert

„V každém případě je chyba, že jsme ještě tak daleko od politické unie,“ neskrývá Merkelová v rozhovoru své přesvědčení, kam by měla EU směřovat. „Ale i dlouhodobý projekt začíná prvními konkrétními kroky. Naším úkolem v eurozóně je zvyšovat a vyrovnávat konkurenceschopnost a neřídit se přitom průměrem, nýbrž těmi nejlepšími v EU,“ řekla.   

Merkelová připustila, že plánuje s Nečasem hovořit také o energetice. „Pevně věří“, že v Německu se podaří zrychlit výstavbu severojižní energetické sítě tak, aby na hranicích s ČR a Polskem nebylo nutné stavět regulační zařízení, která by bránila přehlcení přenosových sítí těchto zemí. „Předpokládám, že teď už to bude rok od roku lepší, než byla poslední zima,“ uvedla. Dodala, že nyní se podrobně jedná na úrovni ministerstev, provozovatelů přenosových sítí i regulátorů.

Německá kancléřka také zdůraznila, že do bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín se hodně investovalo už v souvislosti se vstupem Česka do EU. Německo plánuje se stát zemí bez jaderných elektráren, ČR naopak zvažuje rozšíření Temelína. S Nečasem Merkelová o tomto tématu hovořila už několikrát. „Jsem velmi vděčná za to, že (česká vláda) umožňuje mezinárodním pozorovatelům účast na bezpečnostních zkouškách elektrárny,“ uvedla.