Exprimátor Korytář čelí podezření, že bral peníze za porušování zákona

Liberec - Jeden z největších bojovníků proti korupci mezi komunálními politiky v České republice a liberecký exprimátor Jan Korytář nyní sám čelí podezření, že v minulosti porušoval zákon. Na konci 90. let vedl ekologické občanské sdružení zaměstnávající brance na náhradní vojenské službě. Česká televize získala nahrávku telefonátu mezi Korytářem a jedním z branců Viktorem Krákorou, která podle osloveného právníka svědčí o porušování zákona o civilní službě.

Telefonát mezi tehdy libereckým politikem Korytářem a brancem Krákorou ČT získala anonymně stejně jako Krákorovo písemné prohlášení z roku 2007, v němž tvrdí, že Korytář po něm chtěl každý měsíc čtyři tisíce za to, že ho ve svém ekologickém sdružení nechá sloužit civilní službu pouze na oko. Celkem prý zaplatil několik desítek tisíc.

O třináct let později se Jan Korytář stal libereckým primátorem s bojem proti korupci jako hlavním bodem svého programu. Dnes již bývalý liberecký primátor přiznává, že si nahraný telefonát vybavuje, ovšem podle jeho slov nešlo o úplatky, nýbrž o sponzoring. „Pan Krákora byl na civilní službě u občanského sdružení, které jsem tehdy vedl. Měl pro nás shánět sponzorské dary, a protože se mu nedařilo, chtěli jsme se s ním rozloučit, to je celé,“ reagoval Korytář.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Podle advokáta Martina Tocika se v celé věci jedná především o trestný čin vyhýbání se civilní službě, ke kterému měl Korytář napomáhat, tudíž se ho trestní odpovědnost také dotýká. Kauza, která vyvolává kritiku regionálních politiků, už ale podle právníka může být promlčena. I tak se nahrávkou zřejmě bude zabývat policie, někteří zastupitelé se na ní hodlají kvůli kauze obrátit.

Úryvky z nahrávek:

Krákora: „Jsem ty peníze nesehnal, Honzo!“

Korytář: „To mě nezajímá, Viktore, tak zejtra nastupuješ.“

Krákora: „Sám nemám odsud žádný peníze, tak jak ti to můžu dát?“

Korytář: „Viktore, tak půjdeš sem na civilku, to je tvůj problém…“