Ředitel Nadace Forum 2000 Oldřich Černý zemřel po těžké nemoci

Praha - Dnes dopoledne zemřel po těžké nemoci Oldřich Černý, dlouholetý spolupracovník exprezidenta Václava Havla a výkonný ředitel Nadace Forum 2000. Oldřich Černý byl výkonným ředitelem nadace od roku 1999.

Nadaci založil exprezident Havel společně s nositelem Nobelovy ceny za mír Elie Wieselem a japonským filantropem Yohei Sasakawou v roce 1996. Nejvýraznějším projevem její práce je každoroční říjnová konference Forum 2000, kterých se za léta pořádání akce zúčastnily stovky významných světových osobností.

Když Havel loni 18. prosince zemřel, zvažovala nadace, zda konference dál pořádat. Právě Černý letos v lednu řekl, že letošní Forum 2000, které se má zabývat médii, se určitě uskuteční. Dodal, že podoba a rozsah dalších ročníků ještě bude předmětem debaty. Vedle říjnové konference letos organizuje nadace Forum 2000 také jarní 13. veletrh neziskových organizací. Oldřich Černý byl také dlouholetým ředitelem Prague Security Studies Institute.

Před rokem 1989 Oldřich Černý především překládal americkou a britskou prózu, byl dramaturg dabingu, divadelní dramaturg a redaktor dětských knih. V letech 1993 až 1998 stál v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace, tedy české rozvědky. V letech 1990 až 1993 pracoval jako Havlův prezidentský poradce pro bezpečnostní otázky.