ÚS zrušil sociální škrty, vládě dal šanci na reparát

Brno - Ústavní soud (ÚS) zrušil balíček sociálních škrtů, vláda však dostala šanci k jeho novému přijetí správným způsobem. Zrušení totiž začne platit až na konci letošního roku, do té doby se na škrtech v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí nic nemění. Ústavní soud dal za pravdu návrhu ČSSD, podle kterého vládní většina prosadila škrty neústavním způsobem. Napodruhé musí být procedura v pořádku. Ústavní soudci nebyli při rozhodování jednotní. Odlišná stanoviska k nálezu zaujali Stanislav Balík, Ivana Janů, Vladimír Kůrka, Dagmar Lastovecká, Jiří Mucha a Michaela Židlická.

„Ani Parlament, respektive obě jeho komory nemohou při přijímání zákonů postupovat libovolně, nýbrž jsou vázány ústavním pořádkem a v jeho světle přijímaným a vykládaným parlamentním právem,“ uvedla soudkyně Eliška Wagnerová v odůvodnění nálezu. Odloženou platnost zrušujícího nálezu Ústavní soud odůvodnil hrozbou „negativních důsledků“, které by nastaly při okamžitém zrušení normy. Vláda hovořila především o možných velkých ekonomických škodách, jež by mohly vyústit až ke zhoršení ratingu Česka u nezávislých agentur. ÚS upozornil na to, že pokud vláda nestihne prosadit škrty znovu, obnoví se od začátku roku 2012 právní stav platný před sporným balíčkem škrtů.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek:

„Jsem připraven v nejbližších dnech zpracovat znovu ty zákony, které znamenaly úsporná opatření, a znovu je předložit do legislativního procesu…, abychom od 1. 1. 2012 mohli plynule pokračovat v úsporných opatřeních tak, jak je vláda nastavila.“

Vládní většina podle ÚS nedostatečně zdůvodnila vyhlášení stavu legislativní nouze. Souvislost škrtů s připravovaným rozpočtem ani hrozba rozpočtového provizoria prý sama o sobě není důvodem pro vyhlášení legislativní nouze. „Pokud by ÚS v posuzovaném případě vládou formulovaný důvod pro vyhlášení stavu legislativní nouze posoudil jako ústavně aprobovatelný, mohlo by to do budoucna mít neblahé důsledky, kdy by prakticky bylo možné kdykoliv zásadním způsobem omezit (nebo dokonce vyloučit) parlamentní diskuzi,“ napsala v nálezu soudkyně zpravodajka Eliška Wagnerová.

Řízení před ÚS se týkalo jen způsobu přijetí normy, nikoliv jejího obsahu. Soudci se tedy nezabývali souladem jednotlivých úsporných opatření s ústavou. Sociální demokraté poukazovali mimo jiné na to, že Poslanecká sněmovna zákon schválila ve stavu legislativní nouze, což je pro vládní většinu jednodušší a rychlejší. Účelem legislativní nouze bylo podle ČSSD jen umlčení opozice, která se nemohla ke změnám vyjadřovat tak, jak chtěla.

Balíček půjde znovu do schvalovacího řízení

Vláda dnešnímu rozhodnutí vyhoví. Podle slov ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vláda zvládne prosadit zákony znovu. Ministerstvo práce a sociálních věcí zákony znovu zpracuje a předloží do legislativního procesu, doplnil ministr Jaromír Drábek (TOP 09) a dodal, že žádné změny v balíčku neplánuje. Je však otázka, zda nebudou chtít nějaké změny prosadit například koaliční Věci veřejné.

Premiér Petr Nečas (ODS) zdůraznil, že vláda rozhodnutí soudu respektuje, ačkoliv má na věc odlišný názor. Nové návrhy budou podle předsedy vlády po analýzách připraveny tak, aby nezvyšovaly schodek veřejných financí. „Stojíme si stále za tím, že vyhlášením stavu legislativní nouze a schválením sociálních úspor jsme zabránili navýšení státního deficitu a rozsáhlým hospodářským ztrátám,“ zdůraznil dnes předseda vlády v prohlášení pro média. Schválením balíčku podle něj vláda vyslala „jasný signál“ finančním trhům, že se nemusí obávat o své investice a byl to tedy „nepochybně dobrý krok ve prospěch všech občanů“. Rovněž Nečas uvedl, že si stojí za tím, že vláda opozici všechny chystané kroky dopředu důkladně zdůvodnila a nepřekročila přitom běžné parlamentní zvyklosti.

„Ústavní soud se postavil na stranu ochrany čistě legislativního procesu, jeho rozhodnutí je také důležité z hlediska ochrany práv parlamentní menšiny… Je možné také konstatovat, že Nečasova vláda do jisté míry zneužila stav legislativní nouze a podle mého názoru by se měl premiér Nečas za počínání vládní koalice opozici omluvit,“ reagoval pro ČT přímo ze soudní místnosti úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Považuje za nutné novelizovat jednací řád Poslanecké sněmovny a sociální demokraté jsou prý připraveni takovou změnu podpořit.

  • Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2393/239299.jpg
  • Petr Nečas autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2270/226953.jpg