NS přezkoumá verdikt nad třemi představiteli podvodného H-Systemu

Brno - Nejvyšší soud (NS) přezkoumá verdikt nad třemi vysokými představiteli vytunelované společnosti H-System. Dovolání proti podmíněným trestům podali Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma, kteří se údajně podíleli na miliardovém podvodu, ale také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle šéfa žalobců jsou tresty příliš mírné. V kauze H-System přišlo víc jak tisíc lidí a zhruba miliardu korun.

Spis o několika desítkách tisíc listů přivezla do Brna plně naložená dodávka. Je možné, že kvůli složitosti kauzy délka rozhodování přesáhne obvyklý průměr dvou až čtyř měsíců. Dovolání hlavního strůjce podvodu Petra Smetky, který si vyslechl dvanáctiletý trest vězení, už Nejvyšší soud odmítl před čtyřmi lety. Justice teď rozhoduje o podmíněném propuštění Smetky na svobodu.

Vítek s Eliášem loni od Vrchního soudu v Praze odešli s tříletým trestem odloženým podmíněně na pět let, Tůmovi tamní soud uložil dva a půl roku s odkladem na čtyři roky. Všichni tři muži vinu popírali. Naopak podle Zemana jsou tresty příliš mírné a jejich uložení nelze odůvodnit ani tím, že trestní řízení trvalo neúměrně dlouho.

V kauze H-System přišlo nejméně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun. Tůma, Vítek a Eliáš byli původně souzeni spolu s majoritním akcionářem H-Systemu Smetkou, kterého soudy označily za hlavního strůjce rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení. Prvoinstanční senát trojici mužů v minulosti třikrát uložil nepodmíněné tresty, odvolací soud však první dvě rozhodnutí zrušil.

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti.

Obhájci Vítka, Tůmy a Eliáše v minulosti u soudů uváděli, že se jejich klienti podvodu nedopustili a o Smetkových plánech nevěděli. Státní zástupce naopak tvrdil, že jim muselo být zřejmé, že H-System je podvod. Všichni tři prý rozhodovali o finančních prostředcích a podíleli se na odlivu peněz z H-Systemu ke Smetkovi. Museli prý vědět o tom, že už v roce 1994 byl H-System předlužen a docházelo k soustavnému odčerpávání peněz.