Tučňáci nám na Antarktidě oklovávali objektivy

Praha – Nejdříve fotografoval Afriku, zamiloval se do Botswany. Teď se ale přesunul od slunce k ledu a vycestoval do Antarktidy. Řeč je o fotografovi Václavu Šilhovi, který byl hostem Profilu Studia ČT24. Na vzdálený kontinent se vypravil s expedicí pod vedením kapitána Ponceta. Na Antarktidu se plavili z Falkland celých šest dní a prý se na lodi nudili. Nedalo se totiž dělat nic jiného, než mýt nádobí, jak tvrdí sám fotograf.

„Z Falkland do Antarktidy jsme se plavili šest dní, bylo to ale s přestávkami. Kromě mořské nemoci je občas na lodi obrovská nuda. Člověk tam nemá co dělat, byli jsme tam proto vděčni za každou práci,“ vysvětlil Šilha.

Přátelský vztah navázala expedice i s velrybami

Fotografovat na Antarktidě byl prý nádherný zážitek. „Na začátku jsem měl problém s tím, že mé fotky byly hodně popisné. Později jsem proto zkoušel fotit černobíle, to už bylo o něco lepší. I tak se tam ale fotí nádherně, nikde vám nepřekáží turista a nikde nejsou zatím žádné zákazy,“ dodal Šilha. Tučňáci se celé expedice podle jeho slov prý vůbec nebáli, a tak se občas stalo, že přišli tak blízko, že jim oklovávali objektivy.

  • Život na Antarktidě zdroj: ČT24
  • Život na Antarktidě zdroj: ČT24

Přátelský vztah prý expedice navázala i s velrybami. „Zvířata na Antarktidě jsou velmi zvědavá, a tak se na naši loď velryby plavaly dívat. Měli jsme je na dosah ruky, nejsou totiž zvyklé se bát, proto často bývají kořistí některých lovců. To je obrovská škoda,“ podotkl Šilha.

„Dříve jsem fotil v Africe, ta pro mě vždy zůstane takovou srdeční záležitostí. Antarktida je ale něco úplně jiného, je to poslední svobodná oblast na této zeměkouli. Když fotografuji, mohu se k těm zvířatům přiblížit bez jakéhokoli povolení,“ řekl fotograf.

Rozhovor s Václavem Šilhou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod