Německou kancléřku bude v Praze střežit 200 mužů

Praha – Na bezpečnost německé kancléřky Angely Merkelové budou při její zítřejší návštěvě české metropole dohlížet dvě stovky policistů. Policie plánuje také krátkodobé uzavírky silnic při průjezdu kancléřčiny kolony, prostor ruzyňského letiště budou kontrolovat pyrotechnici. Bezpečnostní opatření ovšem obecně nebudou tak přísná jako při návštěvě ruského nebo amerického prezidenta.

Angela Merkelová do Prahy přiletí zítra kolem 11. hodiny dopoledne, do Berlína by se měla vracet po čtvrté hodině odpolední. Kromě setkání s premiérem Petrem Nečasem, na jehož pozvání do Česka přijíždí, se potká také s prezidentem Václavem Klausem. Bude diskutovat i se studenty o budoucnosti Evropské unie.

„Paní Merkelovou řadíme k chráněným osobám, které mají zvýšené riziko, a tomu bude odpovídat i počet nasazených policistů,“ informovala mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová. Podílet se na zajištění bezpečnosti kancléřky bude pražská policie a dále také ochranná služba; s kancléřkou budou neustále minimálně tři čeští bodygardi. „Z našeho pohledu není důležité, zda je chráněnou osobou muž nebo žena, ochrana je zajišťována ve stejném rozsahu a stejným způsobem,“ dodala Hodačová.

V Praze už je i německý tým

Pyrotechnici z cizinecké policie budou provádět prohlídku před přistáním a před odletem vládního speciálu; Merkelová stejně jako čeští státníci létá airbusem. Na její přílet se v Praze také už několik dní připravuje tým specialistů z německé ochranky.

Na ochraně německé kancléřky se nebudou podílet speciální policejní jednotky, na letišti proto nebudou ani odstřelovači, ani mobilní protiteroristický tým. Podle nejmenovaného bezpečnostního experta totiž Česká republika nepřestavuje prostor, kde by měla být kancléřka vystavena výraznému ohrožení; obecně se navíc dá říct, že pohyb Angely Merkelové ve srovnání s Barackem Obamou nebo Dmitrijem Medvěděvem neskýtá tolik bezpečnostních hrozeb.

„Německá spolková republika se snaží prosazovat svoje zájmy prostřednictvím politických nástrojů nebo ekonomických nástrojů,“ vysvětlil policejní expert na terorismus Marián Brzybohatý důvody, proč Prahu zítra nečekají enormní policejní manévry jako při návštěvách šéfů světových velmocí.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod