Regiony podpoří setrvání VV ve vládě, kladou si podmínky

Praha - Věci veřejné zřejmě ve vládě zůstanou i po úterním jednání grémia. Šéfové krajských organizací se pravděpodobně ve většině případů vysloví pro setrvání v koalici s ODS a TOP 09. Vystoupení z vlády na zasedání grémia navrhne místopředseda strany Tomáš Jarolím, který opuštěním koalice podmiňuje své setrvání v předsednictvu VV. Impulzem pro jeho rozhodnutí bylo zveřejnění zhruba rok staré nahrávky bývalé členky strany Kristýny Kočí, která na záznamu hovoří o podílu ODS a TOP 09 na údajné přípravě puče uvnitř VV.

„Podle toho, jak to nyní vypadá, tak zatím převládá názor, že máme zůstat ve vládě,“ řekl zdroj z Věcí veřejných. ANO odchodu z koalice zní z Jihomoravského, Moravskoslezkého kraje a nebo z Vysočiny. Naopak jasně PROTI se staví Olomoucký, Ústecký a Karlovarský kraj. Nahrávka, na které poslankyně Kristýna Kočí popisuje údajný převrat ve straně, prý nemůže koalici položit. „Nepadla tam pro mě žádná informace, která by jednoznačně prokázala, že koaliční partneři v tom byli angažováni,“ říká poslankyně Lenka Andrýsová.

Další krajské organizace si kladou i podmínky, za kterých ve vládě zůstat. Například Středočeský kraj chce změny v koaliční smlouvě i ve vládě. Pokud by na ně koaliční partneři nepřistoupili, byl by to důvod k odchodu z koalice. „Cílem je, aby byla akceschopná vláda a byly splněny plánované cíle,“ upozorňuje středočeský poslanec Radim Vysloužil.

Podle Zlínského kraje by pro odchod z vlády měly hlasovat dvě třetiny členů výkonné rady a speciální přání má i Jihočeský kraj - chce odsunout rozhodnutí o odchodu z koalice na červen. Právě na tento měsíc navrhuje svolat sjezd, kde by se o všech potíží strany Věcí veřejných mluvilo.

Vít Bárta:

„Věci veřejné jsou demokratická strana. Pevně doufám, že zítřejší debata poslanců i celého grémia strany bude debatou, kde se všechny strany budou vzájemně poslouchat. Budeme hledat kompromisy pro nelehkou situaci, ve které jsme se ocitly samozřejmě i vlastní vinou, ale i vinou koaličních partnerů.“

VV se rozhodují, zda odejít z koalice
Zdroj: ČT24

Klasnová: Koalice má smysl, pokud plní programové prohlášení

„Já si potřebuju vyslechnout názory z krajů, to je docela důležité. Schází se nejvyšší orgán strany – grémium – a říkám, je to tak půl na půl. Některé kraje jsou více zneklidněny, některé méně. Já osobně si myslím, že tato koalice má smysl, pokud každá z koaličních stran může plnit program, pokud všichni můžeme garantovat, že budeme plnit programové prohlášení, potom taková koalice smysl dál má,“ řekla Českému rozhlasu Radiožurnál místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

Jarolím k opuštění vlády vyzval stranu v otevřeném dopise na konci minulého týdne. Místopředseda VV dnes řekl, že z krajů dostal množství mailů, které jeho snahu podporují. Podle svých slov nechtěl ale apelovat na krajské lídry, aby hlasovali pro odchod z vlády. „Já jsem se vyhnul variantě, abych s nimi mluvil a přesvědčoval je,“ řekl Jarolím. „Doufám, že se za mě postaví grémium. Nemusí to být jen krajští lídři, ale doufám, že i někdo z vedení nebo ministři,“ dodal.

Proti vystoupení z vlády se staví vicepremiérka a místopředsedkyně nejmenší koaliční strany Karolína Peake: „Snad zvítězí zdravý rozum.“ Peake již v minulém týdnu vyzvala ke zklidnění emocí a dialogu mezi koaličními stranami.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)