Nejštědřejší byli sponzoři k ODS a VV

Praha – Nejštědřejší nadílku z parlamentních stran obdržely loni od sponzorů ODS a Věci veřejné. Nejmenší vládní straně věnovali o něco více peněz než nejsilnější opoziční ČSSD. TOP 09 získala od dárců několikanásobně nižší částku, podobně na tom byla KSČM. Vyplývá to z výročních finančních zpráv, které jsou ode dneška přístupné ve sněmovně.

Občanští demokraté vykázali na darech 93,4 milionu korun. Věcem veřejným sponzoři podle zprávy přilepšili částkou 38,4 milionu korun, což je o 1,8 milionu více než sociálním demokratům. Vládní TOP 09 získala z darů podle výkazu 6,8 milionu a komunisté 5,6 milionu korun.

Nad sponzorováním VV se podle některých médií vznášejí pochyby. Média poukazovala na to, že se někteří dárci skrývají za anonymními akciemi. Strana se proti nejasnostem ohradila. Za společnostmi Kastelis (dar 3,5 milionu korun) a Malepar (dar 2,68 milionu korun) stojí podle strany Daniel Musil. Musil dal podle zprávy VV jako fyzická osoba dalšího půl milionu korun.

Zpráva VV obsahuje také řadu menších darů od firem PromoProdukce, PromoProdukce-Event a TV Marketing CZ, které sídlí na stejné adrese. Adresy spojují podle údajů ve zprávě i některé další firemní dárce VV. Nejvyšší dar 6,4 milionu korun poskytla společnost Dennon Consulting. Z lidí patřili k nejštědřejším sponzorům nejmenší vládní strany předseda jejích poslanců Vít Bárta (1,1 milionu), poslanec Michal Babák (zhruba 750 tisíc korun) a Lukáš Semerák (asi 1,2 milionu).

Michal Babák:

„Věci veřejné transparentně zveřejnily seznam svých dárců. Musím odmítnout spekulace, že by se jednalo o anonymní dárce. Nikoli. Našimi dárci jsou zcela jasné a existující fyzické osoby, kterým za jejich sponzorské dary děkujeme a omlouváme se za nepříjemnosti, které jim způsobujeme…“

Nejvyšší dary ODS daly firmy Technobal (3,4 milionu korun), IBS - Insurance Broker Service (2,5 milionu korun) a Kraspo (2,3 milionu korun), vyplývá ze zprávy. Mezi firemní sponzory sociálních demokratů patřila opět jejich akciová společnost Cíl. Straně darovala celkem 30 milionů korun.

Jednání Poslanecké sněmovny
Zdroj: ČT24

Vládní TOP 09 darovalo její spolupracující hnutí Starostové a nezávislí téměř 300 000 korun. A dar ve výši 11,7 milionu korun putoval opačným směrem - od TOP 09 ke Starostům a nezávislým. Do sněmovny dorazilo do dnešního odpoledne více než devět desítek zpráv z celkových očekávaných 176 zpráv. Lhůta pro jejich podávání skončila o půlnoci na dnešek. Pokud strana pošle zprávu poštou, bude rozhodující datum na poštovním razítku.