Možnou „vstřícnost“ policistů k Janouškovi v minulosti prověřuje ÚOKFK

Praha - Protikorupční policie (ÚOKFK) znovu prověřuje všechny spisy lobbisty Romana Janouška. Impulsem bylo selhání policistů při řešení jeho nedávné nehody, ale také zveřejněné odposlechy. Policisté zřejmě otevřou i starší složky se jménem kontroverzního podnikatele, stejně jako ty, které se týkají exprimátora Prahy Pavla Béma. Šéf protikorupčního útvaru hodlá prověřit, zda policisté nejednali „tak jakoby neformálně“ i v dalších případech, kdy se se jménem vlivného podnikatele setkali. Kdy přijdou policisté s prvními výsledky, si vzhledem k rozsahu materiálů netroufají odhadnout.

„Ředitel našeho útvaru nařídil provést prověrku všech spisů, ve kterých se v minulosti objevovala jména jak Romana Janouška, tak Pavla Béma,“ potvrdil pro ČT mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Kontrolují se proto všechny materiály zhruba od roku 2003. Mezi jinými i třeba případ, kdy švýcarská policie s podezřením na praní špinavých peněz zablokovala stamiliony na Janouškových kontech.

Podle Podle informací České televize se kontrola zaměří také na spis z roku 2010, kdy se policie zajímala o Janouškovo působení ve společnosti Ora Print. V představenstvu firmy kromě podnikatele později působil i současný předseda Věcí veřejných Radek John. Společnost je spojována třeba s dodáním zvěřinové kuchařky pro Lesy ČR. Jedna knížka s parametry brožury přišla státní podnik na víc než 4 tisíce korun. „Pokud zjistíme, že nějaké úkony nebyly provedeny a v této věci se jednalo například o skončený případ, tak nic nebude bránit tomu, aby byla taková věc znovu otevřena,“ prohlásil Ibehej.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)