V Praze budou jednat menší nemocnice, nemají prý na růst platů

Praha - Na dnešním setkání v hlavním městě proberou ředitelé z Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) problémy s růstem platů a obavy z rušení nemocnic v regionech. Pozvali také ministra Leoše Hegera, ten se však omluvil, že má dlouhodobě domluvený jiný program. Ředitelé mu chtěli dát své propočty, že peníze od pojišťoven na růst platů nestačí. Ke stejným výsledkům dospěly lékařské odbory, které požádaly o naléhavou schůzku premiéra jako poslední pokus o smírné řešení.

Menší nemocnice letos platy nezvýšily. Trvají na tom, že od zdravotních pojišťoven nedostaly dost peněz. Řadě nemocnic dokonce prý kvůli penězům a různým lobbistickým vlivům hrozí zánik. Pojišťovny všechny smlouvy vypověděly a od roku 2013 některým nemocnicím nové nedají. Uzavírání nových smluv chtějí využít k tomu, že část lůžek zruší.

Na zvýšení platů se loni dohodly odbory s vládou. Spory o to, zda nemocnice na to mají, měla vyjasnit odborná pracovní skupina. Měla ve vybraných nemocnicích spočítat, zda na platy mají. Zatím se ale nepodařilo ani dojednat, která data nemocnice poskytnou.

Na výsledky daly lékařské odbory ministerstvu čas do 23. dubna, den nato pořádají sněm, který rozhodne o dalším postupu. Podle odborářů to ale vypadá, že do data sněmu se propočty už nestihnou. Proto chtějí jednat s premiérem Petrem Nečasem.