Vietnamské gangy se zaměřují na pervitin z polských léků

Praha - Národní protidrogová centrála ve své výroční zprávě varuje před zvyšujícím se zapojením „vietnamských zločineckých uskupení“ do velkoobjemové výroby a distribuce metamfetaminu. Pachatelé navíc konstruují stále menší varny, aby je mohli převážet a ztížit tak policii jejich práci. Alarmujícím jevem je i setrvalý nárůst průmyslového pěstování konopí. Obrovský nárůst v loňském roce zaznamenali kriminalisté i v oblasti nových syntetických drog.

„V České republice zůstává i nadále největším problémem masová nelegální výroba metamfetaminu v domácích, tzv. kuchyňských laboratořích,“ píše se ve zprávě. S tím podle policie souvisí i přetrvávající problém dostupnosti léků s obsahem pseudoefedrinu v Polsku a nárůst obchodu s efedrinem, ze kterých je pervitin vyráběn. Převážně jej však pachatelé vyrábějí z pseudoefedrinu, který získávají z volně prodejných léčiv jako například Zyrtec nebo Sudafed v sousedních zemích.  

Trest většinou dostanou jen „zahradníci“, organizátoři unikají

Také nelegální pěstování, výroba a distribuce marihuany je podle výroční zprávy i nadále doménou vietnamských zločineckých struktur, které se na tuto trestnou činnost přeorientovaly z nelegální výroby a prodeje padělků cigaret a oblečení. Například v Praze se loni proti roku 2010 podařilo detektivům odhalit více než dvojnásobný počet pěstíren uvnitř budov.

Konopí
Zdroj: ČT24

„Tento druh trestné činnosti umožňuje vietnamským osobám velmi rychlý návrat investovaného kapitálu a snadné zisky v porovnání s možným trestním postihem,“ upozorňuje dokument. Pokud tedy policie na případu nepracuje dlouhodobě, pak jsou prý často potrestáni pouze zahradníci, nikoli organizátoři.

Obrovský nárůst v loňském roce zaznamenali kriminalisté i v oblasti nových syntetických drog. Rozšířily se internetové i kamenné takzvané Amstersdam shops, kde byly látky dostupné. Kvůli tomu se v poměrně krátkém čase podařilo přijmout novelu zákona, díky níž se povedlo prodej těchto látek zastavit. Distributoři ale podle policie zakázané látky stále nahrazují novými substancemi.

Tradičním problémem zůstává organizovaný dovoz heroinu ze zemí západního Balkánu. Podle policie se pašuje v menších zásilkách do deseti kilogramů, většina zboží míří dále na západ. Na české území se přitom v poslední době dostává stále častěji heroin v horší kvalitě než dříve. Podobná je situace i u kokainu, který získává na oblibě větší dostupností a příznivější cenou, která je však vykoupena právě ředěním drogy různými látkami. Podle policie mají na svědomí významnou část této drogové kriminality zejména lidé pocházející z Nigérie.