Komise pro BIS zve na jednání Nečase a Topolánka

Praha – Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) přerušila své jednání, požaduje po řediteli kontrarozvědky Jiřím Langovi, aby doložil prostřednictvím patřičných dokumentů své tvrzení, že důstojník informační služby se sešel s lobbistou Romanem Janouškem s vědomím a schválením BIS. Zároveň komise přizvala na své jednání premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho předchůdce Mirka Topolánka. Expremiér během dne už komisi vzkázal, že na jednání nedorazí, protože ji nepovažuje za důvěryhodnou. Stejně jako Petr Nečas podezírá z úniku informací bývalého šéfa civilní rozvědky Karla Randáka, ten to ovšem vylučuje. Šéf kontrarozvědky Lang přislíbil, že podklady týkající se aktivit BIS v kauze Janoušek dá dohromady do týdne.

„Pan ředitel Lang nás ubezpečil, že pokud docházelo ke kontaktům tohoto typu, pak byly plně pod kontrolou BIS a byly plně schváleny… My jsme si vyžádali podklady, to znamená, že jsem chtěl, aby nám doložil písemnosti, které by jeho tvrzení doložily,“ uvedl po jednání komise její předseda Richard Dolejš (ČSSD).

Podle jeho slov Nečase komise přizvala proto, že jako předseda současné vlády by měl mít možnost se k celé záležitosti vyjádřit. Topolánka pak komise na své další jednání zve proto, aby dostal možnost osvětlit své tvrzení, že úplné informace od BIS o odposlouchávání Janouška jako premiér nedostával, což Lang už dříve odmítl.

František Bublan (ČSSD):

„Pan ředitel nám také řekl, že současná situace týkající se úniků odposlechů souvisí s vnitřním děním ve službě, tedy že několik lidí muselo odejít, a je to reakce na to, v jakém stavu dnes služba je.“

„Zároveň se budeme zabývat odpověďmi na otázky, které jsem na minulém jednání komise položil panu řediteli a které se týkají aktivit BIS v kauze Janoušek,“ podle jeho slov by měl Lang připravit podklady do týdne, poté Dolejš svolá další schůzi komise. Obdobně hodlá Dolejš postupovat i v otázce úniku odposlechů z kontrarozvědky a spekulací, že do médií pak unikly přes bezpečnostní agenturu ABL.