Škárkova „zázračná“ nahrávka Bártu z podplácení neusvědčí

Praha - Nahrávka nezařazeného poslance Jaroslava Škárky (dříve VV) ze schůzky, na níž údajně dostal úplatek od předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bárty, vznikla podle kriminalistického ústavu zřejmě loni na přelomu ledna a února. Škárka ale nadále trvá na tom, že nahrávku pořídil 29. března v den, kdy mu měl Bárta peníze předat. Škárka předal nahrávku soudu na jednom z jednáních minulý měsíc. Na záznamu je vidět záběr na deník Právo z 31. ledna. Podle nezařazeného poslance tam však noviny mohly pouze ležet.

Šott také na dnešním jednání poučil Bártu a Škárku o tom, že jejich jednání může být případně i překvalifikováno na jiné trestné činy. Pokud by soud uvěřil Bártově obhajobě, že poslancům půjčoval, dal by se Škárkův čin posoudit jako podvod - tedy jako „podvodné vylákání půjčky za účelem diskreditace Bárty“. Pokud by dospěl k závěru, že předseda poslanců VV skutečně uplácel, mohlo by v jeho případě jít o úplatek vůči úřední osobě.

Soudce dnes jednání odročil na čtvrtek, kdy vyslechne mimo jiné znovu Kočí nebo místopředsedu plzeňské ODS Romana Jurečka. Na pátek má naplánovány závěrečné řeči. Vzhledem k poučení o možném překvalifikování trestných činů je však soudce ochoten dát advokátům a obžalovaným delší čas na přípravu jejich návrhů. Bártovi hrozí nyní v případě odsouzení až šestileté vězení, Škárkovi až tříletý trest. V případě změny by předsedovi poslanců zůstala stejná trestní sazba, Škárkovi by se však zvýšila.

Ze soudního přelíčení:

Soudce Jan Šott: „Vy jste ji předložil minulé hlavní líčení jako nahrávku 29. 3. Nicméně, jak jsem tady citoval, souhrn řady závěrů nasvědčuje tomu, že byla pořízena jindy. Můžete se k tomu vyjádřit?“

Jaroslav Škárka: „Já jsem nadále přesvědčený o tom, že to bylo 29. 3. To byla jediná schůzka, kterou jsem nahrával.“

Při pokračujícím líčení před Obvodním soudem pro Prahu 5 v kauze údajné korupce ve vládní straně Věci veřejné (VV) od rána vypovídali další svědkové, mezi nimi poslanec Josef Novotný a redaktor Ondřej Kundra z týdeníku Respekt. Právě týdeník loni v dubnu zveřejnil slova tehdejšího místopředsedy VV Jaroslava Škárky o tom, že dostává peníze za loajalitu. Svědčil i bývalý Škárkův advokát Jiří Zájeda nebo policista Milan Picek, který v Horních Počernicích přijímal od Škárky oznámení o tom, že dostal úplatek. Novotný dnes před soudem prohlásil, že Bárta svým stranickým kolegům loni nabídl pomoc po snížení poslaneckých platů. O obálce s penězi pro Kočí se Novotný údajně dozvěděl od poslance Stanislava Humla, podle kterého Kočí naznačovala, že bude „zemětřesení“.

  • Tomáš Jánský u soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Kristýna Kočí autor: ČT24, zdroj: ČT24

Kundra poté popsal, jak se od Škárky dozvěděl o penězích za loajalitu, a Kočí mu prý sdělila, že tyto peníze nedostává jen Škárka. Kočí při těchto rozhovorech působila velmi rozrušeně, uvedl redaktor, kterému později Bárta ale prý popřel, že by komukoli dával nějaké peníze. Škárka a Kočí podle Kundry nechtěli, aby informace o penězích zveřejňoval tak brzo, s tím, že „doba není zralá“. Údajně chtěli, aby s tím Respekt ještě několik týdnů počkal.

Oznámení o údajném úplatku předal Škárka loni 5. dubna na policii v Horních Počernicích, prohlásil advokát Zájeda, který ho tam doprovázel. Průběh tohoto podání označil za „poměrně nestandardní“. Policistovi podle něj opakovaně zvonil telefon a on jim po řadě telefonátů řekl, že už mu kvůli tomu volali i z policejního prezidia. Podle policisty Picka šlo ale o standardní postup. Vyrozuměl totiž o situaci nadřízené a poté se „telefon netrhnul“, volalo mu několik policistů včetně operačního z policejního prezidia a zajímalo je, o co jde.

Poslanec za VV Josef Novotný:

„VV šly nad rámec všeho běžného v politických stranách. Někteří poslanci třeba jako Vít Bárta neberou plat. Tyto věci se prostě v naší politice trestají, ty se neodměňují. A já jsem jim od počátku říkal: 'Nedělejte to sebemrskačství, jde to nad rámec toho, co je někdo ochoten ocenit.' A v tomhle duchu šlo i prohlášení Víta Bárty v tom smyslu, že je k dispozici, pokud má někdo finanční potíže.“

Současně ale odmítl Zájedovo tvrzení, že mu chtěl Škárka dát peníze z údajného úplatku. „Nevzpomínám si, že by mi je nabízel,“ řekl Picek s tím, že v opačném případě by je zajistil.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Podle Zájedy ale policista odmítl peníze převzít. Další den je proto Škárka zkoušel dát na Městském státním zastupitelství v Praze při podání druhého trestního oznámení, ani tam je prý ale nepřijali. Nakonec si je údajně vzal policista, zřejmě z protikorupčního. Radek Hašek, který dělal Škárkovi ochranku, navíc prý zaznamenal, že poslance při podání oznámení v Počernicích sledovalo několik lidí. Jestli měl s sebou údajný úplatek, ale neví.

Soud také kromě výpovědí svědků nechá zaznít i další pořízené nahrávky aktérů celé kauzy, nahrávkami dění kolem VV poslední dobou přímo srší. Kromě té, s níž překvapil při minulém líčení Jaroslav Škárka a měla zaznamenat předání peněz, přijde na přetřes třeba i nahrávka rozhovoru Kristýny Kočí s Kamilem Jankovským, kterou minulý týden zveřejnilo samo vedení VV. Z té podle předsedy nejmenší strany vládní koalice Radka Johna vyplývá, že „se poslanecký klub Věcí veřejných loni na jaře stal obětí puče“.

  • Vít Bárta a Kateřina Klasnová autor: František Vlček, zdroj: ISIFA/LN http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3361/336065.jpg
  • Michal Babák u soudu autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3365/336458.jpg
  • Vít Bárta a Jaroslav Škárka autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3358/335707.jpg
  • Radek John autor: Kamaryt Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3366/336537.jpg

Ani pokud do budovy soudu dorazí všichni svědci, rozsudek tento týden zřejmě nezazní. Soudce Jan Šott doufá, že v pátek dojde aspoň na závěrečné řeči. Někteří zástupci véčkařů v čele s Bártovou manželkou Kateřinou Klasnovou už se nechali slyšet, že i nepravomocné rozhodnutí o Bártově vině by vedlo k jeho konci v poslaneckých řadách.