Asociace se obrací na vládu a parlament: Řešte rušení nemocnic

Praha - Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) se obrátí na vládu a parlament s požadavkem, aby se zabývaly záměrem rušení regionálních nemocnic. Zástupci 127 členských nemocnic na dnešním shromáždění odmítli, aby o existenci nemocnic rozhodovaly zdravotní pojišťovny na základě kritérií, které jsou podle nich nelegitimní a odborně nepodložené.

Asociace odmítla kritéria pro restrukturalizaci, která vypracovala Všeobecná zdravotní pojišťovna ke schválení své správní radě. „Jsou bez analýzy a odborného posouzení, bez projednání vládou a Poslaneckou sněmovnou, tudíž bez jakékoli odpovědnosti za následky omezení a v důsledku faktické zrušení desítek regionálních nemocnic,“ uvádí se ve schváleném usnesení.

O kritériích rušení lůžek a změn v nemocniční síti chce AČMN jednat s odbornými lékařskými společnostmi. Rada AČMN má podle usnesení vypracovat návrh varianty akutní i následné nemocniční péče a předložit ho ministerstvu zdravotnictví. Pojišťovny všechny smlouvy vypověděly a od roku 2013 některým nemocnicím nové nedají. Uzavírání nových smluv chtějí využít k tomu, že část lůžek zruší.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň uvedl, že všechny zdravotní pojišťovny včetně VZP společně chystají koncepční materiál ke změnám v lůžkové síti. Změny vyplynou podle něj i ze změn ve způsobu plateb. „Po zavedení platby za diagnózu už nejsou nemocnice placené za budovy, ale podle toho, kde se léčí. To samo udělá selekci v síti,“ řekl.

Předseda AČMN Eduard Sohlich:

„Jsme realisté, víme, že restrukturalizace je třeba, ale podle jasných pravidel, ne na základě kuloárních materiálů, které obsahují parametry naprosto nerealistické a neodpovídající odborným požadavkům na poskytování zdravotní péče.“

Nejohroženější rušením jsou podle Sohlicha právě malé regionální a okresní nemocnice, které nemají finanční rezervy. Pokud jim klesnou příjmy od pojišťoven, protože jim přestane platit za zrušené dětské oddělení, fixní náklady nemocnice se nezmění a dostane se do problémů finančních i odborných. Hrozí, že když nemocnice nebude mít dětské oddělení, bude muset zrušit i všeobecnou chirurgii, protože bez pediatra nemůže operovat.

Pro pacienty to podle Sohlicha znamená, že budou mít ke svému lékaři dál, dostupnost péče v regionech se sníží. Ředitelé nemocnic chtěli dnes mluvit s ministrem Leošem Hegerem (TOP 09), z jejich shromáždění se ministr omluvil. Ředitelé s ním chtěli projednat parametry pro rušení lůžek. Chtěli mu také ukázat své propočty, že peníze od pojišťoven nestačí na růst platů, na kterém se loni dohodly odbory s vládou. Ke stejným výsledkům dospěly lékařské odbory, ty požádaly v pondělí o naléhavou schůzku premiéra jako poslední pokus o smírné řešení.