Čech pašoval kokain, v Ekvádoru ho vypátral Interpol

Praha - Interpol v Ekvádoru vypátral hledaného Čecha, který v Česku šéfoval nebezpečnému drogovému gangu a byl odsouzen na 11,5 roku za pašování kokainu. Jiří Jokl byl na útěku čtyři roky. Dnes byl převezen do Prahy, kde si začal odpykávat trest, uvedla TV Nova.

Jokla do Prahy převezli letečtí maršálové cizinecké policie z karibského Santa Dominga. Na útěku se pravděpodobně skrýval v Karibiku. Byl zadržen speciální jednotkou Dominikánské republiky na moři. Jeho převoz museli maršálové naplánovat během čtyř dnů.

Jokl byl odsouzen za zorganizování dovozu kokainu do Česka. V roce 2001 si najal tři kurýry, aby přivezli 1,3 kilogramu drogy z Ekvádoru v hodnotě třech milionů korun. „Všichni tři pachatelé byli zadrženi tady na letišti Praha-Ruzyně, kde se pokusili přes celní kontrolu přenést kokain ukrytý v oblečení. Část látky napolykali a něco měli v zavazadlech,“ řekla televizi mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Třináctičlenný gang, který Jokl řídil, měl kontakty také na mafiána Davida Berdycha. Někteří jeho členové byli spojeni například se zmizením Lamberta Krejčíře, otce uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, uvedla Nova.