Vláda souhlasí s regulací lobbingu, připraví zákon

Praha - Vláda na svém dnešním zasedání souhlasila s návrhy, jak dál postupovat v regulaci lobbingu. Vicepreiérka pro korupci Karolína Peake má do konce srpna předložit návrh zákona s variantami. Materiál pro jednání vlády navrhoval například povinnou registraci lidí, kteří se touto činností budou chtít zabývat. Zmíněna je také možnost vzniku veřejného diáře funkcionářů, kde by byly na internetu zveřejňovány a denně aktualizovány jejich schůzky. Na 14 dní kabinet naopak přerušil projednávání nového zákona o provozování sázkových her, který měl umožnit zahraniční majetkovou účast u všech druhů sázkových her.

Nově tak možná vznikne seznam lobbistů, přehled všech schůzek politiků s nimi a taky nový kontrolní orgán. Všechny lobbisty u něj čeká registrace a předkládání finančních zpráv. Zároveň budou muset hlásit, kdy se potkali s kterým politikem, o čem jednali a jaká firma je poslala. 

Karolína Peake: „Cílem zákona o lobbingu by mělo být v první řadě oddémonizovat legální lobbing. Takový, který je zdrojem užitečných informací pro legislativu. Ten špatný lobbing pak vytlačit na okraj.“   

Pokud bude zákon přijat, zasáhne kromě vrcholných politiků i starosty, primátory nebo hejtmany. Do každého nového zákona budou muset zapsat, s kterým lobbistou při svém působení ve funkci jednali a proč. Takový návrh by podpořila i opozice. Místopředseda ČSSD Michal Hašek uvedl: „Jestli vláda skutečně bude myslet vážně otázku regulace lobbingu na centrální a např. regionální i místní úrovni znamená to, že by bez problému mohl fungovat i řadu let.“

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Zákon o sázkových kancelářích

Projednávání nového zákona o provozování sázkových her kabinet na 14 dní přerušil. Mezi vládními stranami přetrvávají rozpory ohledně toho, zda má provozovatel sázkových her povinnost mít sídlo v ČR. Zákon má umožnit zahraniční účast provozovatelů sázkových her. Požaduje ale, aby provozovatel měl sídlo a kamennou pobočku pro registraci hráčů v České republice. Kabinet už dvakrát jednání o zákonu přerušil, protože čekal na odborná stanoviska, zda zákon ladí s evropským právem. Legislativní rada vlády doporučila návrh neschválit, protože podle ní odporuje evropskému právu. Sázkové a herní společnosti s většinou návrhů v zákonu nesouhlasí a poukazují na časté právní změny v odvětví.

Vláda schválila tendry na železniční stavby za 8,4 miliardy

Vláda dnes schválila parametry pěti výběrových řízení na železniční stavby za zhruba 8,4 miliardy korun. Návrh tendrů vládě předložilo ministerstvo dopravy, jsou na rekonstrukci železničního uzlu v Břeclavi, modernizaci kolejiště ve stanicích Olomouc a Ústí nad Orlicí, modernizaci trati mezi Táborem a Sudoměřicemi u Tábora a opravu tratě mezi pražskou Bubenčí a Holešovicemi.