Postup při Janouškově nehodě přinesl policistům kázeňské řízení

Praha - Ředitel pražské policie Martin Vondrášek zahájil kázeňské řízení se šesti policisty kvůli jejich postupu v souvislosti s nehodou lobbisty Romana Janouška. Ten v březnu podle policie v opilosti způsobil nehodu, při níž přejel ženu a poté ujel. Počínání policie po nehodě vyvolalo kritiku, pochybnosti vzbudilo například to, že Janoušek byl ještě v den havárie propuštěn.

„U šesti policistů jsem indikoval porušení vnitřního předpisu,“ uvedl Vondrášek. Více informací nesdělil s tím, že nejprve vyčká závěrů Generální inspekce bezpečnostní sborů, která se postupem policistů také zabývá. „V současné době probíhá můj kontrolní průzkum, velice důkladný, kdy se policisté vyslýchají, prohlížejí se všechny obrazové a zvukové záznamy,“ poznamenal šéf pražské policie. Podle něho by se měla policie z případu poučit, a proto byla v pondělí porada vedení pražské policie, kde se opakovaně probíral detailní postup na místě činu.

Počínání policie po havárii vyvolalo kritiku, otázky vzbudilo to, proč byl Janoušek ještě v den nehody propuštěn, proč mu policie umožnila používat po zadržení mobilní telefon a zda nebylo na místě podat návrh na uvalení vazby. Janoušek byl obviněn z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Roman Janoušek
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Policejní prezident Petr Lessy již dříve uvedl, že prověrka policejního postupu v tomto případě odhalila pochybení a „vysoce nestandardní“ postup. Postupem vyšetřovatelů se již zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů, na kterou se Lessy i Vondrášek obrátili.

Případ Janoušek už stál místo Lessyho náměstka Vladislava Husáka. Policejní prezident totiž přijal Husákovu již dříve nabídnutou rezignaci. Nechce prý, aby se o policii v kauze pochybovalo. Husák svůj odchod z vedení policie nabídl loni poté, co se v médiích objevily zprávy o jeho schůzce s Janouškem. Odmítá však, aby konec jeho působení ve vedení policie byl s Janouškem jakkoliv spojován.

K odchodu Lessy nepřímo vyzval i Vondráška. Vondrášek již tehdy uvedl, že zatím nerezignuje, protože chce nejdřív vědět, jaká byla odpovědnost jednotlivých policistů a velitelů a to, zda to bylo dílčí nebo systémové pochybení. Vyčkat chce i závěrů Generální inspekce bezpečnostních sborů. Pak se teprve rozhodne.