Inspekce střílela po vyděrači, který se prý vydával za policistu

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v úterý v Praze střílela po údajném vyděrači. Muž, který se vydával za policistu, požadoval po jedné ženě 300 000 korun za to, že ovlivní průběh jejího trestního stíhání. Při střelbě byla zasažena dvě projíždějící auta a zraněn jeden člověk.

Žena podle mluvčí inspekce Radky Sandorové předala vyděrači 200 000 korun, zbytek mu měla dodat v úterý. Po předání peněz se jej inspekce ve spolupráci s policií pokusila zadržet. Protože však muž ohrožoval životy i zdraví přítomných lidí, inspekce jej na místě nezajistila.

Její pracovníci ho proto při jeho útěku pronásledovali. Na výzvy k zastavení vozu muž nereagoval. „Vzhledem k okolnostem, místu, času a stoupající agresivitě řidiče, nebylo možné zastavit vozidlo jiným způsobem, bylo rozhodnuto o použití donucovacího prostředku použití zbraně,“ uvedla Sandorová.

Zásah se odehrál krátce před 15:00 ve Štúrově ulici nedaleko Thomayerovy nemocnice. Podle očitého svědka se po hlavní silnici řítilo větší tmavé auto a za ním šest pravděpodobně policejních aut. Prý padlo asi deset výstřelů.

Při střelbě byla zasažena i dvě projíždějící auta, lehce byl zraněn jeden člověk. Po zadržení údajného pachatele pracovníci inspekce zjistili, že muž není policistou, případ proto předali pražské policii.