Třicetiletý Michal Dubský pomáhá diabetikům, stal se Lékařem roku

Praha – Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy absolvoval třicetiletý Michal Dubský teprve před pěti lety. Od začátku své kariéry se věnoval těžkým případům léčby diabetické nohy, která se u pacientů projevuje zhoršeným prokrvením a špatnou hojivostí. Před amputací už zachránil přes dvacet diabetiků. Patří k týmu, který v Česku zavedl speciální metodu léčby diabetiků kmenovými buňkami. Podle odborné poroty Michal Dubský výrazně napomáhá pokroku v medicíně. Anketu Lékař roku vyhlašuje každoročně Unie pacientů, vedle Michala Dubského získalo ocenění i dalších pět lékařů z celé České republiky.

Tým odborníků pracuje na speciální metodě léčby kmenovými buňkami pět let. Za tu dobu zachránili nohu 24 pacientům, pouze u dalších čtyř léčba nezabrala. Vysokého procenta úspěšnosti si všimli také v zahraničí, proto Michal Dubský získal jako první český lékař i ocenění Americké diabetologické asociace. „Jeho mladistvá energie, kterou do toho vložil, pomáhá k tomu, aby byl projekt dál realizován,“ říká o lékaři vedoucí týmu podiatrie Kliniky diabetologie v IKEMu Alexandra Jirkovská.

Mladý lékař se v současnosti připravuje na atestace. Vedle své práce funguje také jako výzkumný pracovník experimentální medicíny Akademie věd a k tomu se snaží věnovat manželce a dvěma malým dětem. Anketu Lékař roku vyhlašuje každoročně Unie pacientů. Kromě Michala Dubského bylo oceněno i dalších pět lékařů z celé České republiky.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)