Je to na krev, říká o šetření na resortu obrany Vondra

Praha – Současná výhoda České republiky v zahraničí je schopnost dostávat pod kontrolu veřejné finance. Pokud se ale koalice nedohodne na dalších škrtech, mohli bychom přijít o možnost půjčovat si na nízký úrok. V tom případě nemá smysl, aby koalice existovala. V pořadu Hyde Park ČT24 to řekl ministr obrany Alexandr Vondra. Úsporná opatření tedy musí pokračovat a slučování agend je jednou z mála možných řešení. Na ministerstvu obrany už podle Vondry nelze najít finanční rezervy hlavně z dlouhodobého hlediska. „Je to na krev,“ dodal.

„To, v čem má naše vláda renomé v zahraničí, je naše schopnost dostávat pod kontrolu veřejné finance (…) Pokud bychom měli o tuto devízu přijít, tak pak to (koalice) smysl nedává,“ řekl Vondra. Podle něj si právě díky relativně nízkému dluhu může Česká republika na rozdíl od mnoha evropských zemí půjčovat na nízký úrok. Proto musí šetření pokračovat například prostřednictvím slučování agend.

Jaká tři ministerstva se zruší, je věcí jednání

Snížení počtu ministerstev není záležitost, která by se dala provést ihned, upozorňuje ministr. „To vyžaduje změnu kompetenčního zákona,“ připomněl. Nicméně právě v oblasti slučování agend vidí vláda v současnosti potenciál ke získání financí z úspor. V jiných oblastech totiž už narazila na limity. „Předpokládám, že vznikne koaliční skupina, kterou někdo povede (…), a  tato skupina vyprodukuje návrh řešení, který pak vláda následně schválí,“ míní. O jakých ministerstvech se v koalici nyní vede diskuze, ale Vondra nesdělil.

Šetření se dotkne i ministerstva obrany, konkrétně částkou 1,4 miliardy korun. „Je to na krev. Propočítáváme, jaká konkrétní opatření učiníme,“ dodal Vondra. Především bude zřejmě nutné slučovat agendy napříč resorty. „Bude to vyškrabování posledních úspor, které se dají dělat,“ obává se. Odloží se i investice a omezí mnohé běžné výdaje. „Jeden rok se uskrovnit dá, ale další trajektorie je daleko vážnější. Armáda má úkoly dané ústavou a v rámci obraného plánování NATO,“ upozornil Vondra.

Nyní má ministerstvo obrany mandát od vlády jednat se Švédskem o dočasném prodloužení pronájmu gripenů. Ekonomická situace v Evropě tak podle Vondry volá po tom, aby šel resort obrany tou nejúspornější cestou. „Rozhodně není doba, abychom kupovali něco nového. To by, myslím, bylo nepřiměřené z hlediska možností státu,“ podotkl.

Některé body koaliční smlouvy se kvůli krizi nedají splnit

„Když jsme dávali v roce 2010 dohromady koaliční smlouvu, tak se vycházelo z toho, že v příštích letech tu bude dvouprocentní ekonomický růst. Ten růst je velmi výrazně nižší a téměř se rovná stagnaci.“ Na úterní schůzce by se tak podle Vondry část jednání měla točit právě kolem koaliční dohody. „Chceme z ní vyjmout některé věci, které prostě splnit nemůžeme, prostě proto, že na to náš stát díky dluhové krizi v Evropě nemá,“ dodal.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)