Psychiatr: Milost pro Kadlecovou vyšetřovala policie velmi podivně

Praha - Psychiatr Martin Konečný, který upozornil na možný úplatek za prezidentskou milost pro policistku Radku Kadlecovou, ohodnotil vyšetřování policie jako velmi podivné. Vyšetřovatelé korupci neprokázali a případ odložili. Podle lékaře se ho ale policisté u výslechu ptali spíše na okolnosti zveřejnění kauzy než na to, jak mu žena o dvoumilionovém úplatku řekla. O korupci je přesvědčený. Podle dalších lidí z okolí policistky o ní často mluvila. Informaci přinesly Lidové noviny (LN).

„Půl hodiny se mě dotazovali hlavně na to, jakým způsobem se o tom dozvěděla média,“ řekl v rozhovoru pro LN Konečný. K samotnému líčení toho, jak mu Kadlecová o úplatku řekla, se podle svých slov dostal až poté, co se ohradil. Zarazila ho i skutečnost, že policie neměla zájem vyslechnout další dvě osoby, které se mu nezávisle na sobě o úplatku zmínily. Jejich jména však nemohl říct z důvodu lékařského tajemství. „Řekli, že jsou schopni zařídit, aby mě soud velmi rychle slibu mlčenlivosti zbavil. Ale už se mi nikdy nikdo neozval,“ dodal.

Konečný o pravdivosti verze o úplatku prezidentské kanceláři nepochybuje. „Já jsem si jistý, že k tomu uplácení došlo, protože ty výpovědi byly naprosto věrohodné. Ale důkazy to samozřejmě nejsou,“ uvedl v rozhovoru.

Pochybnosti o průběhu vyšetřování má i starosta obce Chyše, odkud policistka pochází. Miroslav Dorňák se za Kadlecovou u prezidenta přimluvil. Následně se mu ale zmínila o úplatku a že jeho přímluvu potřebovala jen jako formalitu. „Já mám na vyšetřování policie svůj názor, ale ten nechci zveřejňovat,“ řekl LN. „Že to říkala na potkání kdekomu, to je pravda. Ale dneska vám to nikdo nepřizná,“ dodal.

Prezidentská kancelář Kadlecové udělila milost v polovině listopadu roku 2009. Hrad tehdy uvedl, že přihlédl ke zdravotnímu stavu odsouzené a zárukám mnoha žadatelů o milost včetně starosty z místa bydliště. Kadlecová je někdejší zaměstnankyní cizinecké policie v Karlových Varech. V lednu 2009 byla odsouzena na dva roky do vězení za přijímání úplatků od cizinců žádajících o pobyt v ČR, jako důkaz posloužily i záběry policejní skryté kamery. Podle vlastní výpovědi si od roku 2007 přišla na úplatcích na 145 000 korun.