Extremisté prošli Chanovem

Most - Pravicoví extremisté prošli Mostem do sídliště Chanov, kde žijí převážně Romové. Na místě si odpoledne vyslechli projevy a svůj pochod bez incidentů ukončili. Do města zamířily i desítky odpůrců neonacistů a romských aktivistů. Akce začala až půl hodiny po plánovaném začátku a účastníků se sešlo mnohem méně, než se čekalo, přibližně 80. V Chanově na ně čekalo asi dvě stě odpůrců, především místních obyvatel. Velmi podobně začal před rokem pochod Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Krupce na Teplicku, při němž musela policie zasáhnout.

Původně organizátoři mluvili o 100 až 200 účastnících, odpůrci odhadovali, že by extremistů mohlo být ještě o stovku víc. Za těmito počty shromáždění nacionalistů zaostalo. Policisté i Romové byli v početní převaze. Podle policejní mluvčí Ludmily Světlákové bylo nasazeno asi 200 policistů.

Bezproblémový byl i mítink - proslovy zesměšňovaly menšiny a vyřizovaly si účty s médii, policií i s politiky. Kromě toho si účastníci poslechli i spřízněného písničkáře s kytarou. Organizátoři svůj pochod za neúspěch nepovažují. „Chtěli jsme především upozornit na problémy, které tu jsou, a to se podařilo,“ řekl novinářům severočeský lídr DSSS Petr Kotáb.

Jediný náznak konfliktu přišel v momentě, kdy nacionalisté procházeli okolo shromáždění svých odpůrců, vesměs místních Romů. Těch byla výrazná přesila, okolo 200, a obě skupiny na sebe navzájem pokřikovaly. Část Romů navlékla reflexní vesty a „své“ se snažila uhlídat od šarvátek, což se podařilo. Policistů bylo na sídlišti jen několik desítek, dalších odhadem 100 až 200 jich zůstalo v záloze těsně za okrajem sídliště. Akce neonacistů v Chanově skončila po necelých dvou hodinách.

Vstup a reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Chanovské Romy dnes přijeli podpořit i lidé z iniciativy „Nenávist není řešení“. Pomohli s hesly a ozvučením. Romy podporovaly i skupinky odpůrců krajní pravice a několik duchovních z různých církví. Jeden z duchovních se přišel uprostřed mítinku DSSS zeptat, zda by nemohli svou produkci ztišit, aby mohl kázat.

Akce zpočátku připomínala pochod téže politické strany z loňského dubna. Byl povolený, ale trasu zablokovala mše, kterou pro místní sloužili dva duchovní. Když dav neustoupil, rozehnali ho policejní koně, dělbuchy a pendreky. Po celou dobu pochodu se obě skupiny provokovaly a Romové hrozili, že budou házet z oken kameny. Zůstalo ale jen u náznaků šarvátek. Záminkou pro pochod byl tehdy případ, kdy dva místní Romové brutálně zbili dvanáctiletého chlapce, nyní k tomu posloužilo napadení policisty na chanovském sídlišti.