Uvidíme v prezidentské kampani i manželky (manžele)?

Praha - Kandidáti na přímou volbu prezidenta začínají pomalu plánovat kampaně – a řeší také to, zda do nich zapojí, po vzoru Ameriky, manželky. Většina z nich se zatím k účasti v kampani staví zdrženlivě. Svoje kandidáty prý podpoří na dálku, že by ale aktivně vystupovaly a účastnily se souboje o voliče, s tím nepočítají.

Prezidentské kampaně v Americe, to je velká show. Kandidáti na prezidenta zpívají či tančí. Většinu času po jejich boku stojí manželky. Co se bude dít u nás při první přímé volbě prezidenta, si netroufne nikdo odhadnout. „Je to poprvé, co toto zažíváme, mantinely nejsou nastaveny,“ konstatuje šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Například manželka Jana Fischera Dana ví, co rozhodně dělat nebude. „Vánočku nebo bábovku před televizními kamerami péct nebudu,“ uvedla Fischerová. Jasno má i protějšek Přemysla Sobotky, Radmila Sobotková. Ta vtipkovala i o rozvodu. „Manželka řekla, že nebude poskytovat žádné interview,“ řekl Sobotka. Podobně to vidí i další možná kandidátka Miroslava Němcová. Rodinu zapojit nechce, a to i proto, že zatím není jasné, jak kampaň bude probíhat. „Obávám se, že se to zvrhne,“ má strach Němcová.

Dana Fischerová
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Manžel Jany Bobošíkové Pavel si zase myslí, že volba bude spíše o popularitě. „Spíš to bude Česko volí superstar než skutečná politická ústavní záležitost,“ domnívá se Bobošík. Další známí kandidáti nemají o případných rolích manželek v kampani jasno. Jiří Dientsbier se s ženou dohodl, že do oficiální kandidatury zůstane v ústraní. Miloš Zeman prý zatím se svojí ženou Ivanou kampaň neřešil.

V souvislosti s tím, že chtějí kandidovat i dvě ženy, se v Česku musí vyřešit ještě jeden problém - jak by se muži prezidentky říkalo. U dámy je to dané - první dáma. Forejt v této souvislosti připomíná, že problémy s tím měli i v Irsku, které už mělo několik prezidentek a oslovení první pán se raději vyhýbali. „V místních novinách se objevovalo first gentleman či first man a byla velká diskuse o tom, jestli užívat gentleman, nebo man,“ poukázal Forejt. 

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod