Přes mobilní terminály zatím řidiči zaplatili na pokutách 10 milionů

Praha - Díky platebním terminálům, které policisté nově vozí ve svých služebních autech, se podařilo na pokutách vybrat téměř deset milionů korun. Celkově strážci zákona uložili od října do března pokuty za více než 150 milionů korun, kartou na místě zaplatilo zhruba šest procent řidičů.

Policie od října loňského roku vybavila všechny útvary dopravní policie po celé České republice celkem 250 mobilními platebními terminály. K dispozici jsou nejen na dálničních odděleních, ale i na krajských a okresních útvarech.

Přestože si je sbor od banky pouze pronajímá a platí za jednotlivé transakce, je to pro něj výhodné.„Důležité je, že tyto poplatky jsou mnohonásobně nižší než případné další náklady, které by systém stálo vymáhání pokut v případě, že by nebyly zaplaceny platebním terminálem,“ poznamenala mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová.

Na kauce šlo přes mobilní terminály téměř 5 milionů, tedy necelá čtvrtina všech uložených kaucí. Policista může kauci uložit u řidičů, u nichž existuje podezření, že by se přestupkovému řízení vyhýbali. V praxi se toto ustanovení zákona využívá zejména u cizinců.