PODÍVEJTE SE: Depozitář vojenského ústavu ukrývá unikátní kousky

Praha – V Lešanech u Prahy se nyní pro účely Vojenského historického ústavu (VHÚ) staví nový sklad zbraní. Do objektu za 190 milionů korun historici kromě rozsáhlé knihovny přesunou také ruční zbraně. Od 30. let minulého století ležely v depozitáři na Žižkově, kde nebyly nikomu mimo zaměstnanců ústavu přístupné. Ještě před stěhováním mohl unikátní kousky armádní historie natočit štáb České televize.

„V depozitáři se natáčí vůbec poprvé v historii a současně i naposledy,“ popsal Michal Burian z VHÚ s tím, že přesun exponátů na novou adresu v Lešanech bude zahájen každým dnem. V regálech na Žižkově jsou umístěny tisíce zbraní – od mečů a šavlí až po těžké kulomety. Sbírka má nevyčíslitelnou hodnotu, panují zde proto přísná bezpečnostní opatření a lidi, kteří v ústavu nepracují, do skladů nesmí za žádnou cenu vkročit.

Bezpečnost se zde musí dodržovat také proto, že většina zbraní je stále funkční. „Po náležité technické prohlídce by byly palbyschopné,“ potvrzuje kurátor palných zbraní Jan Skramoušský a ukazuje muzejní rarity.

Americká puška z první světové války
Zdroj: ČT24

Tou je například americká puška z první světové války, kterou jako dar chudým Pražanům v roce 1922 do Československa poslal americký voják. „Tvořila součást výpomoci pro vznikající republiku,“ dodal historik.

Další vzácností je německý kulomet MG-34. Čechoslováci ho vyráběli po válce a později v 50. letech byl součástí dodávek pro Izrael, když tehdejší komunistická vláda podporovala vznik židovského státu. Výrobek z brněnské zbrojovky se tak zapojil do izraelsko-arabských válek. „Loni se nám vrátil alespoň jeden kousek, vojáci si ho upravili pro snazší nošení,“ vysvětlil Jan Skramoušský.

Německý kulomet MG-34
Zdroj: ČT24

Žižkovské sklady ovšem dlouho veřejnosti nepřístupné nebudou. Nejpozději v roce 2016 se do těchto unikátních prostor přesune stálá expozice středověkých zbraní.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)