V noci v Česku padaly 100 let staré teplotní rekordy

Praha - Česko se na Velikonoční pondělí probudilo do mrazivého rána. Teploty v noci klesly na mnoha místech až pod minus dvacet stupňů. Na Jizerce naměřili minus 22 stupňů Celsia. Padaly také až sto let staré teplotní rekordy. Například v Bedřichově klesla rtuť teploměru k minus dvanácti stupňům a překonala tak rekord z roku 1956. V Opavě padl dokonce rekord z roku 1888, když naměřili minus 8,2 stupně Celsia. Nízké teploty a přitom slunečné počasí si dnes užili hlavně lyžaři.

V Olomouckém kraji dnes časně ráno padly na dvou místech více než 50 let staré teplotní rekordy. Mrazivé rekordní teploty naměřili meteorologové v Šumperku a Přerově. Nejnižší teplota, minus 8,8 stupně, byla dnes ráno v Jeseníku. Rekord tam však nepadl. „V Šumperku bylo dnes ráno naměřeno sedm stupňů pod nulou. Dosavadní teplotní rekord byl z roku 1956 a 1957 a činil minus 5,5 stupně. Z roku 1956 byl i dosavadní rekord v Přerově a činil minus 6,6 stupně. Dnes tam bylo naměřeno minus 8,1 stupně,“ uvedla Eva Auxtová z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Mrazivo bylo i v jiných částech kraje, byť tam rekord nepadnul. V Olomouci naměřili odborníci ráno minus 5,2 stupně, do rekordu z roku 1956 chybělo 0,8 stupně. Naopak v Javorníku na Jesenicku se ručička teploměru nad ránem zastavila jen u minus 2,3 stupňě. O něco chladněji bylo v Bělotíně na Přerovsku, kde na tamní stanici meteorologové naměřili minus 4,3 stupně Celsia. Před devíti lety to však bylo ještě o stupeň méně.

Reportáž Lucie Pokorné a Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

„Nejchladnější teploty jsme naměřili na stanici Jizerka-rašeliniště, tady bylo minus 22 stupňů Celsia. Na stanici Kořenov-Jizerka teplota poklesla na minus 20,7 stupně Celsia a také Kvilda-Perla na Šumavě měla téměř minus 20 stupňů, konkrétně minus 15,5 stupně Celsia nebo Rokytská slať -18,8 °C. Jinak ale na většině našeho území klesly teploty pouze na -3 až -7 °C,“ uvedl meteorolog Pavel Borovička.

Na čtyřech místech Moravskoslezského kraje dnes ráno padly mrazivé rekordy. Nevýraznější to bylo v Opavě, kde naměřili teplotní rekord -8,2 °C. Dosud nejchladněji tam bylo v roce 1888. Tehdy rtuť v teploměrech klesla na rovných minus šest stupňů Celsia. V Opavě stanice funguje od roku 1876. Rekord dnes padl i v Bohumíně na Karvinsku, kde bylo minus 4,4 stupně. Dosavadní rekord, o čtyři desetiny nižší, tam meteorologové naměřili v letech 1990, 1997 a 2003. O něco chladněji bylo v Jablunkově na Frýdecko-Místecku. Dosavadní rekord minus 6,5 stupně z roku 1956 byl dnes ráno překonán o dvě desetiny stupně. Úplně nejchladněji bylo na Lysé hoře v Beskydech. Tamní stanice naměřila minus 10,4 stupně Celsia. Rekord tam ale zdaleka nepadl. V roce 2003 tam naměřili minus 12,1 stupně Celsia.

Letitý rekord padl i v Jablonném v Podještědí, kde dnes naměřili minus 8,3 stupně Celsia. Předchozí rekordní teplota minus 7,6 stupně byla z roku 1968. Pro Českou Lípu se tabulky mění po rovných deseti letech. Ve městě naměřili minus 8,1 stupně Celsia. Dosavadní rekord byl minus 5,6 stupně.

V Ústeckém kraji padly teplotní rekordy na pěti měřicích stanicích. Na všech byly překonány hodnoty z roku 2003. V Doksanech na Litoměřicku bylo minus 8,4 stupně Celsia, dosavadní rekord činil minus 7,2 stupně. V Kopistech u Mostu bylo minus 7,7 stupně Celsia (předchozí minus 5,3 °C), v Lounech minus 8,4 (předchozí minus 6,2 °C), v Tušimicích minus 6,9 (předchozí minus 6,1 °C) a v Žatci minus 8,5 stupně (předchozí minus 7,0 °C).  

Silnice protínající Bohutín
Zdroj: ČT24

I v Královéhradeckém a Pardubickém kraji dnes ráno teploty klesly několik stupňů pod bod mrazu a na některých místech padly i teplotní rekordy. Například na letišti v Pardubicích naměřili meteorologové minus 6,5 stupně Celsia, původní rekord z roku 1978 měl hodnotu šest stupňů pod bodem mrazu. Teplotní rekord byl překonán také v Hradci Králové, kde v roce 2003 naměřili minus 5,3 stupně Celsia. "Dnes na observatoři na Novém Hradci bylo
5,5 stupně Celsia pod bodem mrazu, na naší pobočce ve Svobodných Dvorech dokonce 6,3 stupně Celsia pod bodem mrazu," řekl Dušan Čičman z královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Zasněžená květina
Zdroj: ČT24

Podle údajů z webu meteorologů teplotní rekord padl také například v Peci pod Sněžkou na Trutnovsku, kde dnes ráno bylo minus 10,5 stupně Celsia. Původní rekord z roku 2003 byl 10,2 stupně Celsia pod bodem mrazu. Ještě nižší teploty byly například na hřebeni Krkonoš, kde na stanici Labská naměřili meteorologové minus 11,4 stupně Celsia, či v Adršpachu na
Náchodsku, kde teploty klesly na 12,1 stupně Celsia pod nulou. Podle meteorologů by dnes mělo být na východě Čech jasno až polojasno, k večeru bude přibývat oblačnosti. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 10 stupňů Celsia.

Horským střediskům se mrazivá noc vyplatila, jen do Harrachova si přijely zalyžovat asi dvě tisícovky lidí, vleky a lanovky tu pojedou ještě dva týdny. „Podmínky jsou úplně úžasný, typicky zimní a to, že jsou o Velikonocích, o to je to hezčí,“ uvedl Milan Goč ze Skiareálu Harrachov. Sjezdovky si mohou lyžaři směle užívat i v dalších patnácti střediscích, která jsou na českých horách stále v provozu. 

Horská střediska v provozu
Zdroj: ČT24

Podle meteorologa ČT Pavla Karase se bude citelně oteplovat a už zítra bude do České republiky proudit od jihozápadu teplý vzduch a zítřejší odpolední teploty by se měly pohybovat kolem 15 stupňů Celsia. Podobné teploty se očekávají i ve středu a ve čtvrtek, pak se slabě až mírně ochladí. Teploty by pak po ránu neměly klesat pod nulu.