OBRAZEM: Velikonoční pondělí v regionech

Praha - Velikonoční pondělí je v Česku spojeno s koledováním a pomlázkou. Chlapci chodí s pomlázkami vyšlehat děvčata, která jim za odměnu dají pestře malovaná vajíčka. V přestupném roku, který je letos, ale mají vládu nad velikonoční koledou ženy. Například děvčata ze souboru Podjavořičan vyrazila vyšlehat starostu Telče.

V Prachaticích zase došlo na pekání, kterému holdují dospělí i děti bez ohledu na věk. Dva lidé proti sobě mají vejce, která se srazí do sebe, a to, které vydrží, vyhrává. Vejce přitom do sebe narážejí špičkou, prasklé pak putuje do košíčku vítěze. Druhou variantou je sekání vajec, kdy jeden ze soupeřů sevře vajíčko v dlani tak, aby mezi palcem a prsteníkem vyčnívala jen jeho špička. Protivník se pak snaží do vejce zaseknout minci.

Pekání
Zdroj: Mrázová Šárka/ČTK

Tradiční velikonoční zvyky udržuje třeba i polská komunita na severu Moravy. Koledovalo se i ve Vlčnově, známém svou Jízdou králů. Mezi koledníky byl i 11letý Martin Matušík, který bude za necelé tři měsíce hlavním aktérem Jízdy králů. 

Pekání
Zdroj: Mrázová Šárka/ČTK
Pomlázka ve Vlčnově - letošní král na ramenou
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

Velikonoce oslavila řada lidí i návštěvou památek – například zámku Hrádku u Nechanic nebo zámku v Třeboni, kde si za tři dny výstavu amarylis a tulipánů prohlédlo asi 1 600 lidí. Příznivci sportu pak vyrazili do lyžařských středisek, z nichž leckterá právě Velikonocemi uzavírají letošní sezonu.

Vydáno pod