Velikonoce byly na silnicích nejklidnější za posledních dvacet let

Praha - Velikonoční víkend nepřežili na silnicích čtyři lidé, loni jich bylo 13. Letošní Velikonoce tak byly nejklidnější za posledních dvacet let. Od rána na silnicích hlídkovalo více policistů než obvykle. Tradičně se zaměřili na alkohol u řidičů. V síti policejních kontrol jich uvázlo přes 150, dalších sedmnáct bylo pod vlivem jiné návykové látky. Dopravu ale výrazně ovlivnilo mimo jiné horší počasí, kvůli kterému vyjelo méně řidičů.

V Olomouci vyrazili policisté do terénu už brzy ráno. Řidiči ale jako by se na ně připravili a žádný z nich nebyl pod vlivem alkoholu. Foukat museli i cyklisté.

V Praze byli policisté nejen v centru, ale i na výjezdech z metropole. Na Pražském okruhu měli největší problémy řidiči kamionů. Jeden řidič měl dokonce v záznamovém zařízení kartu svého kolegy, on měl přitom odpočívat. „Řidiči hrozí zákaz činnosti a karta, která tam byla vložena, mu bude zadržena,“ uvedla Veronika Dreslerová z pražské dopravní policie. Na opilé řidiče policisté na Pražském okruhu nenarazili.

Reportáž krajských redakcí a Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Podobná situace byla i v Brně, kde policejní hlídka zkontrolovala přes sto řidičů a ani jeden z nich neměl alkohol v krvi.

Ve Zlínském kraji přistihli policisté hned několik podnapilých řidičů. „Nejvíce nadýchal řidič ve Velkém Ořechově na Vsetínsku, který měl 1,68 promile. Podnapilých řidičů bylo však více, mezi nimi i několik, u kterých se to bude řešit jako trestný čin, nadýchali nad promile alkoholu,“ uvedla mluvčí krajské policie Jana Bartíková. Na Jablonecku odhalili policisté dva opilé řidiče.

Během odpoledne se situace už měnila a přibylo i dopravních nehod. Na některých se podepsal právě alkohol. „V Topolné na Zlínsku řídil 31letý muž nebezpečně rychle, auto se otočilo na střechu, řidič od nehody odešel. My jsme ho do několika málo minut našli, nadýchal 2,46 promile,“ doplnila Bartíková.

Letošní Velikonoce nepřežili na silnicích čtyři lidé. O život přišel v pátek večer cyklista na silnici u Jevíčka na Svitavsku. Srazil ho řidič automobilu jedoucí v protisměru. Řidič vozu od srážky ujel. Ve Staré Huti na Příbramsku v neděli odpoledne zemřel motocyklista, který nezvládl řízení a narazil do plotu. Třetí obětí byl padesátiletý motorkář, který zemřel dnes při nehodě u Janové na Vsetínsku. Čtvrtou obětí byl řidič osobního automobilu.