Vrchní soud potvrdil trest pro mladíka, který zavraždil svou sestru

Bruntál - Za loňskou vraždu své jedenáctileté sestry v Krnově si šestnáctiletý mladík definitivně odpyká devět let. Trest, který mu již dříve uložil ostravský krajský soud, mu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Mladík původní rozsudek přijal, jeho obhájce se však odvolal a žádal mírnější potrestání.

Chlapec vraždil dva dny před 16. narozeninami, sestru podle rozsudku zabil brutálním a zvlášť surovým způsobem, když dívce zasadil 22 ran kuchyňským nožem. Před tím ji ještě rdousil. Podle svého obhájce si však mladík zasloužil mírnější trest - prý jednal v šoku a vše, co si pamatoval, doznal. Svého jednání prý lituje a vinu uznal. Obhájce poukazoval i na to, že přes všechno, co se stalo, ho oba rodiče navštěvují ve vazbě, a hoch tak má nadále rodinné zázemí.

„Odvolání obhájce jsme zamítli jako nedůvodné. Není důvod vyhovět a zmírňovat trest, jak se obhájce domáhal, když výjimečný devítiletý trest v případě mladistvého lze označit za přiměřený a zákonný. Odpovídá všem okolnostem případu i osobě obžalovaného mladistvého,“ uvedl mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy. 

Podle soudu totiž nešlo o výjimečný projev agresivity: „V posledním roce měl postupně gradující výchovné problémy. Na střední škole měl problémy vycházet se spolužáky i s pedagogickým sborem. Byl napomínán, měl dvojku i trojku z chování a nakonec byl i kvůli svému chování vyloučen ze školy. Byl drzý, arogantní, neuznával autority. Výchovné problémy se postupně prohlubovaly. Nelze ani přehlédnout, že ze zcela malicherných důvodů, zanedbatelné hádce s mladší sestrou kvůli domácím pracím, to dopadlo tak fatálně. K agresivnímu chování měl sklony,“ dodal Angyalossy. Mladík si trest odpyká ve věznici pro mladistvé. 

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Chlapec nejprve vinu odmítal a tvrdil, že sestru našel už mrtvou. Později se přiznal a uvedl, že se pohádali kvůli domácím povinnostem, které sestra nesplnila. Se sestrou se údajně hádal v době, kdy utíral nůž. Nešťastnou náhodou ji prý pořezal a ona mu vyhrožovala, že to na něj řekne. Pak se mu zatmělo před očima a probral se až v době, kdy sestra umírala. To mu však již dříve neuvěřil ani krajský soud, na zločin se podle něj pravděpodobně připravil.   

Po útoku chtěl chlapec z bytu utéct. To si rozmyslel a jen si venku zakouřil. Pak zazvonil na sousedku bydlící ve vyšším patře a požádal ji, aby s ním šla do bytu. Sousedka pak našla v bytě mrtvou školačku s nožem zabodnutým do krku.