Privatizaci MUS bude řešit olomoucké zastupitelství

Olomouc – Nejvyšší státní zastupitelství rozhodlo, že bude kauzu privazitace Mostecké uhelné společnosti řešit Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Případ do Olomouce putoval poté, co se z případu vyloučil šéf pražského vrchního státního zastupitelství Vlastimil Rampula. Učinil tak kvůli kárné žalobě, kterou na něj v souvislosti s případem MUS podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Podle šéfa olomouckého zastupitelství Ivo Ištvana je rozhodnutí týkající se dozorování kauzy staré několik dní, žalobci musejí nyní rozsáhlý spis čítající několik tisíc stran prostudovat. Do Olomouce zatím policejní spis nedorazil, tamní státní zástupci se zatím seznamují s obsahem dozorového spisu.

Ministr spravedlnosti podal začátkem ledna kárné žaloby na Rampulu, jeho náměstka Libora Grygárka, Ladislava Letka, jenž případ MUS v minulosti dozoroval, a bývalou šéfku odboru závažné hospodářské a finanční kriminality VSZ Marcelu Kratochvílovou počátkem letošního ledna. Ministr jim vytýká především průtahy, část z nich označil za účelové. Kárné žaloby se týkají především údajné nečinnosti pražského VSZ v souvislosti s dotazem Švýcarska, zda se Česko hodlá připojit k tamnímu trestnímu řízení, které se týká obchodů s akciemi MUS. České úřady se nakonec připojit nestihly.

Česká policie okolnosti privatizace MUS z konce 90. let prověřovala řadu let pro podezření ze spáchání trestných činů krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, porušování povinností při správě cizího majetku a zneužívání informací v obchodním styku. Případ odložila naposledy v roce 2008. V roce 2009 ale tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nařídila kauzu otevřít a pokračovat v prověřování. Koncem loňského ledna se
pak na základě informací ze Švýcarska prověřování rozšířilo i o podezření z přijímání úplatku a podplácení.

Policie prověřuje, jak stát ztrácel majoritní podíl v MUS a jak se rozhodovalo o prodeji zbytkového podílu, který držel Fond národního majetku, společnosti Investenergy. Firma, která v Česku zastupovala skupinu Appian Group, skupovala akcie MUS v letech 1997 a 1998, v květnu 1999 získala těsnou majoritu 50,02 procenta. Na konci července téhož roku jí vláda Miloše Zemana prodala i zbylý podíl - 46,29 procenta za 650 milionů korun. Jako nový vlastník se deklaroval Appian Group Inc.

Švýcarská prokuratura koncem loňského října informovala o tom, že k soudu podala obžalobu na sedm lidí, které viní z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností. Jde o bývalé manažery Mostecké uhelné a Appian Group. Podle médií jsou podezřelí například z toho, že MUS ovládli za její vlastní peníze.

Vydáno pod