Drábek připravuje na letošek 140 milionů pro sociální služby

Praha - Ministerstvo práce chce letos přidat na sociální služby dalších 140 milionů korun. Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) to dnes řekl po jednání se zástupci asociace krajů a poskytovatelů péče. Částku chce najít v rozpočtu svého úřadu. Podle organizací, které se starají o postižené, seniory a další potřebné, hrozilo kvůli nedostatečnému financování uzavírání služeb. Poskytovatelé proto plánovali na 16. dubna demonstraci, ale dnes ji odvolali. Předseda asociace a hejtman Michal Hašek (ČSSD) uvedl, že největší nebezpečí v této oblasti je zažehnáno.

Ministerstvo práce počítalo na sociální služby letos i přes škrty s částkou o sto milionů vyšší než loni. Poskytovatelům mělo rozdělit celkem 6,2 miliardy korun. V prvním dotačním kole úřad rozhodl už o zhruba šesti miliardách korun. Na druhé kolo zbývá 190 milionů. „Úsporná opatření, která před několika dny schválila vláda na letošní rok, se dotací do sociálních služeb nedotknou, to považuji za první východisko řešení problému,“ prohlásil Drábek.

Navíc podle svých slov přislíbil poskytovatelům sociálních služeb, že udělá všechno proto, aby byla sféra „dofinancována“ další částkou 140 milionů korun. „Celkem 140 milionů na dofinancování musím řešit s předsedou vlády a ministrem financí. Je to položka, která musí být nalezena v kapitole ministerstva práce,“ uvedl Drábek. Tím by pak podle svých slov naplnil požadavek poskytovatelů na dofinancování sociálních služeb ve výši 330 milionů korun.

Zástupci organizací, které se starají o potřebné, žádali půl miliardy navíc, dnes se jim tak podařilo vyjednat zhruba třetinu. „Některé služby už zavřeny byly, byť hovoříme o desítkách,“ řekl prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký. Asociace šla na ministerstvo i se seznamem zařízení ve finančních potížích. „Dohodli jsme se na tom, že ty požadavky, které jsou dnes vyčíslené, budou zafinancovány,“ dodal Drábek.

Další jednání o penězích nejen pro letošek, ale i pro příští léta, by se mělo konat v polovině května. Mělo by se jednat hlavně o čerpání peněz z evropských fondů. Kraje z nich mohou na služby získat téměř 1,2 miliardy. Drábek už dřív poukazoval na to, že o tyto prostředky ale zatím nežádaly. Vzniknout by měla také pracovní skupina zástupců ministerstva a asociace krajů, která by měla jednat o budoucím financování. „Zájem na systémovém přístupu převážil nad politickými ambicemi,“ uvedl šéf asociace krajů Michal Hašek (ČSSD).