Gazdík je pro zrušení dvou ministerstev: školství a místního rozvoje

Praha - Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík věří, že je v současné chvíli možné zrušit nejen ministerstvo pro místní rozvoj, ale také ministerstvo školství. Resort školství by mohlo nahradit malé ministerstvo pro vědu, výzkum a vysoké školství. Gazdík to řekl v pořadu 20 minut Radiožurnálu.

„Ministerstvo školství dnes de facto nic neřídí. Střední a základní školství patří do kompetencí samospráv – krajů a obcí. Vysoké školství je autonomní a mládež, tělovýchova a sport, si myslím, že by víceméně dobře patřily pod ministerstvo kultury a sportu. A místo ministerstva školství bych zřídil velmi malé ministerstvo pro vědu, výzkum a vysoké školství,“ řekl Gazdík.

O rušení ministerstev se uvažuje v souvislosti s plánovanými úsporami v rozpočtu. Vláda si hodlá nechat zpracovat analýzu, podle které se chce rozhodnout, zda a která ministerstva bude možno zrušit a jejich agendy převést do jiných resortů. Podle premiéra Nečase je tak zatím předčasné o rušení konkrétních resortů hovořit.