Vyšetřování brutálního výslechu vedlo k tajným službám

Brno - Brutální výslech, který se loni v prosinci odehrál na krajském policejním ředitelství v Brně, byl podle informací MF Dnes cvičením špionů tajné služby. Šárka Pokorná z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 serveru iDnes.cz řekla, že šlo o plánovaný kurz příslušníků Úřadu pro zahraniční styk a informace (ÚZSI). Při výslechu padaly údajně nadávky a urážky, svědkové slyšeli i rány opaskem. Policisty, kteří se v tu dobu zdržovali v budově, nestandardní výslech znepokojil a podali proto trestní oznámení. Podle mluvčího Krajského státního zastupitelství v Brně Hynka Olmy bylo vyšetřování odloženo.

Server ke kauze uvedl, že výslech byl cvičením tajných služeb, které shromažďují v zahraničí klíčové informace pro ČR. Cílem prý bylo „zvýšit odolnost špionů proti psychickému nátlaku“. Policejní inspekce nezjistila žádné pochybení nebo porušení zákona. Jihomoravský krajský státní zástupce Pavel Coufal dal ale přesto pokyn k prověření celé kauzy. „Krajské státní zastupitelství přezkoumalo podíl policistů na údajných nezákonných výsleších a závěr je jednoznačný. Nedošlo k naplnění žádného trestného činu a věc byla odložena,“ řekl ČT Olma.

Podle bývalého šéfa rozvědky Františka Bublana byla celá akce mizerně zabezpečená, správně se o ní neměl nikdo dozvědět. Kriticky se k aféře postavil i bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby Andor Šándor. Cvičení nazval velkým selháním. Vedení jihomoravské policie se při zveřejnění kauzy od celé záležitosti distancovalo. Šéf tamní kriminální policie Jiří Kachlík tehdy řekl, že výslechovou místnost si ke své vlastní akci zapůjčila zcela jiná státní bezpečnostní složka.

Vstup Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Průběh výslechu vyvolal vlnu diskuzí. Ostře jej kritizovala také předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová. Podle ní nelze obdobné chování policistů omlouvat tím, že šlo o pouhé cvičení. „Nezbývá, než se tázat, o nácvik jaké situace v úřední činnosti bezpečnostních sborů, ať už jakýchkoli, by se mělo jednat. Je zcela absurdní tvrdit, že by takovým způsobem mohl být nacvičován jakýkoli postup, který by mohl být shledán jako legální,“ napsala Šabatová ve svém dopise ministrovi vnitra Janu Kubicemu.